Dobar deo običnih građana SAD nema pojma šta su to Kosovo i Srbija, a kamoli da odgovori na pitanje kako se zove „najmlađa država na svetu”, koje im je nedavno postavila jedna agencija za ispitivanje javnog mnenja. Amerikanci tek nisu znali da odgovore na pitanje ko se tu od koga otcepljivao, iako njihova vlada praktično stoji iza kosovske nezavisnosti.

Anketa vašingtonskog „Pju riserč” centra dala je neke potpuno nepojmljive rezultate, od kojih su najspektakularniji da devet odsto Amerikanaca misli da je nezavisnost od Srbije proglasila Čečenija (?!), a četiri odsto tvrdi da je reč o Andori?! Istraživanje je pokazalo i da 20 odsto ispitanika misli da se od Srbije odvojila Bosna, dok 21 odsto Amerikanaca prosto kaže da na ovo pitanje ne zna odgovor.

Labav sistem opšteg obrazovanja u SAD nedavno je dokazao i gaf poznate američke glumice Šarliz Teron, koja je pre nekoliko meseci, posle posete Turskoj, novinarima potanko ispričala kako je „uživala u čarima turskog glavnog grada Budimpešte”!

Nažalost, nemaju jedino Amerikanci tapiju na neobrazovanost! EU je nedavno objavila izveštaj o obrazovanju u Evropi čiji su rezultati u najmanju ruku sablaznjujući – na primer, svaki četvrti učenik u EU stariji od 15 godina ne zna da čita! Situacija je najgora u Rumuniji, gde je nepismeno čak 53,5 odsto đaka!

Rumunima su uz rame tradicionalno uobraženi Britanci. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da čak petina mladih Britanaca misli da čuveni premijer te zemlje Vinston Čerčil nikada nije postojao, ali su zato zaista ubeđeni da je Robin Hud živeo u Šervudskoj šumi, kao i da je u 19. veku u ulici Bejker u Londonu zaista živeo detektiv po imenu Šerlok Holms!

Igrajući upravo na kartu ovolikog neznanja, kosovsko ministarstvo trgovine je bez imalo blama na svom zvaničnom sajtu nedavno objavilo informaciju da Kosovo ima more!

Kad već Amerikanci ne znaju ni gde je Kosovo, zašto bi, pa znali, da na toj teritoriji niti ima mora, niti ga je ikada bilo? Inventivni su bili i tvorci sajta Turističke organizacije Kosova, koji su napisali da na Šar-planini, koja je uzgred budi rečeno nazvana „albanskim Alpima”, žive i beli, odnosno polarni medvedi!