Nasilni filmovi smanjuju stopu kriminala?

Uprkos uvreženom mišljenju, nasilni filmovi kao što su „Kad jaganjci utihnu” ili „Noć veštica” ne povećavaju stopu kriminala. Naprotiv, utvrđeno je da oni mogu pomoći u suzbijanju prekršaja i smanjenju agresivnosti.

Nedavno su sprovedena dva istraživanja u SAD, čiji rezultati su bili iznenađujući.
Pokazalo se da nasilni filmovi zapravo smanjuju stopu kriminala, jer drže potencijalne nasilnike prikovane uz TV ekrane i tako zadovoljavaju njihovu potrebu za agresijom.

Potencijalni kriminalci tako neće otići u klubove prepune ljudi ili se šunjati mračnim ulicama tražeći žrtve, već će sedeti u svom domu uživajući u filmovima punim nasilja, u kojim negativci umesto njih čine zločine.

Ukoliko se smanje ili zabrane filmovi puni nasilja, postoji bojazan da bi mogla da se poveća stopa kriminala, smatraju stučnjaci.

”U prošloj deceniji, zahvaljujući slobodnom prikazivanju nasilnih filmova smanjio se broj napada na ulicama i klubovima za čak 52 000 godišnje”, tvrde profesor Dahl i Stefano Della Vigna, vođe istraživanja.

Upozorava se, međutim, da ovaj scenario nikako ne važi za decu, koja su sklona agresivnijem ponašanju nakon gledanja nasilnih filmova, jer se trude da imitiraju ono što su videli na ekranu. Isto važi i za nasilne video igre, koje ni u kom slučaju nisu namenjene deci, iako su, nažalost, ona njihovi najčešći konzumenti.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *