"Proći će mnogo godina – ja to neću doživeti – pre nego što žena postane premijer", rekla je izvesna Margaret Tačer 26. oktobra 1969. Postala je premijer samo deset godina kasnije, pokazujući tako da predviđanje budućnosti naprosto nije za ljudska bića. Ovde imate prilike da vidite neke od upečatljivih izjava koje su se pokazale potpuno pogrešne, čak neverovatne kada ih posmatramo danas:

– "Mislim da je svetskom tržištu potrebno možda pet kompjutera." – Thomas Watson, predsednik IBM, 1943. Ovo je zapravo i bilo tačno u narednih 10 godina. Nakon toga, a naročito u osamdesetim, bilo je jednostavno besmislica.

– "Taj virus (HIV) je mačiji kašalj." – Dr. Peter Duesberg, profesor molekularne biologije na Univerzitetu Berkli 1988.

– "Bušotina za naftu? Mislite, da bušimo zemlju da bismo tražili naftu? Mora da ste poludeli." – Saradnici Edvina Drejka, prvog čoveka koji je počeo da pravi naftne bušotine u SAD (1859).

– "Rakete nikada neće moći da napuste Zemljinu atmosferu." – New York Times, 1936.

– "Regan nema taj predsednički izgled." – direktor United Artists, odbijajući Ronalda Regana, budućeg predsednika Amerike, za ulogu predsedničkog kandidata u filmu The Best Man (1964).

– "Taj pevač (Mick Jagger) će morati da ode, BBC-ju se neće dopasti." – Prvi menadžer Rolling Stonesa Eric Easton svom prijatelju, nakon što su gledali njihov nastup.

– "Nemoguće je mašinama težim od vazduha da polete." – Lord Kelvin, britanski matematičar i fizičar, predsednik Britanskog Kraljevskog Društva (1895).

– "Nikada neće biti napravljen veći avion." – Inženjer firme Boeing, nakon prvog leta modela 247, koji je mogao da ponese 10 putnika.

– "Ovo je bila prva, i nesumnjivo poslednja ekspedicija koja će posetiti ovo beskorisno mesto." – Poručnik Joseph Ives, nakon ekspedicije do Grand Canyona 1861. Danas pet miliona ljudi godišnje obiđe ovo "beskorisno mesto".

– "Ako previše pušenja zaista i ima ulogu u stvaranju raka pluća, ta uloga izgleda veoma mala." – W.C. Heuper, iz američkog Nacionalnog Instituta za kancer, 1954.

– "Bolje je da postaneš sekretarica, ili da se udaš." – Savet Emmeline Snively, direktor Agencije za foto-modele "The Blue Book", modelu-početniku Marylin Monroe 1944.

– "Čitajte mi sa usana: Neće biti novih poreza." – George Bush stariji (1988). Četiri godine kasnije, guverner Arkanzasa Bill Clinton je upravo na ovoj rečenici zasnovao svoju kampanju protiv Buša starijeg i pobedio na izborima za predsednika, jer su porezi, naravno, bili povećani."

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime