Grobnice su pronađene zahvaljujući hapšenju pljačkaša koji su kopali na toj lokaciji. Posle hapšenja kradljivaca, arheolozi su odlučili da nastave da kopaju tamo gde su lopovi stali. Deset metara ispod peščane površine pronašli su grobnice trojice zubara koji su radili u službi faraona još za vreme Starog kraljevstva.

Arheolozi su mogli da odrede njihovo zanimanje, jer je ispod svake pločice ispisane hijeroglifima na zidovima grobnica bio urezan prepoznatljivi znak – zub. Zahvaljujući tome, zaključeno je da su higejena i lečenje zuba u Egiptu stari oko 5.000 godina.

Do sada je utvrđeno samo jedno pominjanje zubara u starom Egiptu. Njegovo ime pronađeno je uklesano u zid grobnice i takodje potpisano znakom zuba.

Egipatski direktor za antikvitete Zahi Havas kaže da je novo otkriće značajno ne samo zato što pruža nove dokaze da je stomatologija postojala još u faraonsko vreme, već i zato što pokazuje poštovanje koje je faraon gajio prema onima koji su ga lečili.

“Verujem da je otkriće grobnica zubara sasvim izuzetno. Ne mislim da je išta slično ikada ranije pronađeno. Svi zubari sahranjeni su na jednom mestu, a kralj im je, po svemu sudeći, ukazao tu čast da budu sahranjeni pored njega”, smatra Havas.

Grobnice su pronađene u Sakari, kod Džoserove stepenaste piramide. To je oblast koja se nalazi na visoravni iznad egipatske prestonice, na pustinjskom platou koji se prostire čitavih 70 kilometara oko najnaseljenijeg grada u Africi.
Zbog mnogih piramida i drugih grobnica, Sakara se često opisuje kao džinovsko groblje, a veruje se da pesak oko piramida sadrži bezbroj artifakta. Egiptolozi procenjuju da je do sada istraženo jedva 30 odsto te oblasti i nadaju se da će nove iskopine dati nova saznanja o životu drevnih Egipćana.

Inspektor za antikvitete Ašraf Muhidin bio je član tima koji je otkrio grobnice zubara kao i kletvu iznad spoljnih vrata, koja ih upozoravala da ne ulaze u grobnicu.

“Tu dole možete videti krokodila i zmiju, i hijeroglife koji znače sledeće: ‘Ako uđete u moj grob, krokodili će vas napasti, zmije će vas napasti’. On je verovao da će krokodili i zmije čuvati ulaz u njegovu grobnicu”, kaže Muhidin.

Reljefi na zidovima grobnice pokazuju da je glavni zubar imao i druga interesovanja osim lečenja faraona. Crteži ga prikazuju kako plovi brodom sa svojom porodicom, igra se sa njima i ostavlja ponude mrtvima.

Domino Magazin je od 2007. godine vodeći lifestyle portal u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nemanja Nikolić.