Tri istraživačka broda vratila su se prošle nedelje u Australiju po isteku ekspedicije u Južnom Pacifiku, gde su proučavala život u njegovim ledenim vodama, na dubini od preko 1.000 metara. „Džinovski primerci su veoma uobičajeni u vodama Antarktika. Sakupili smo nekoliko ogromnih crva, džinovskih rakova i morskih paukova”, kazao je australijski naučnik Martin Ridl, vođa istraživačkog broda „Aurora Australis”.
„Mnogi žive u mraku i imaju prilično velike oči. To su ribe veoma čudnog izgleda”, dodao je on.

„Deo materijala koji smo snimili je zaista zapanjujući – neverovatno je krstariti podmorskim planinama i dolinama i videti kako životinje izgledaju u svom prirodnom staništu”, izjavio je Ridl.

Ekspedicija će pomoći naučnicima da prate uticaj klimatskih promena na biljni i životinjski svet u vodama Antarktika, kao što je acidifikacija, prouzrokovana kiselim padavinama koje su posledica porasta nivoa ugljendioksida u atmosferi.

Tri broda, koja su pristala uz južno australijsko ostrvo Tasmanija, vratila su se sa velikim brojem morskih stvorenja, među kojima ima dosta do sada nepoznatih primeraka. Neki od njih, izvađeni sa dubine od 200 do 1.400 metara, težila su do 30 kilograma. Razni primerci biće poslati univerzitetima i muzejima širom sveta radi identifikacije, uzimanja uzoraka tkiva i mapiranja DNK.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime