Marks & Spencer

Protest protiv beogradske skupoće!

Igrom raznih okolnosti sam jedan od retkih koji ima priliku da ode u Veliku Britaniju kada god poželi u periodu kada me ispitni rok ne ograničava. Nisam baš mnogo tamo svojom zaslugom, no to je druga priča, kao i priča o Velikoj Britaniji… velikoj ptici grabljivici koja je u svoje muzeje dovlačila čak čitave zidove sa bliskog istoka. Nek me ne shvati niko pogrešno, ta zemlja se tako brzo zavoli da naša Srbija izgleda kao kraj sveta, ali rečenica „joj što se lepo kralo u 19. veku“ puno se puta čulo iz mojih usta 🙂

U svakom slučaju, ovom prilikom želim da izdvojim jedan fenomen: Marks & Spencer. Marks & Spencer predstavlja lanac bogatih radnji odeće, hrane i raznih drugih artikala. M&S ima nekoliko osobina:

1.Prava British radnja, standard za sve Britance

2.Ima ogromne popuste koji dođu i do 75% tokom sezone.

Ove dve osobine sam izdvojio jer su jako bitne za poentu ovog teksta: Prihvatljive cene za sve Britance i standard za sve. A kada već pominjem standard, onda želim da podsetim kakav je standard u Velikoj Britaniji a kakav u Srbiji.

Nedavno, kada je otvoren Delta City, u njemu se našla i prodavnica Marks & Spencer. Sjajan potez, rekao bi neko ko poznaje kvalitet te radnje i njihovu profesionalnost. Odmah pomisliš, ako je u Britaniji tako jeftino, gotovo jeftino kao na našim buvljacima, onda sad ova M&S radnja mora biti pravi raj za kupce.

Odem ja tamo, kad ja tamo, a ono međutim! (konačno nađoh pravo mesto da upotrebim ovu frazu)
Ne samo što nije ništa jeftinije od M&S radnji po Velikoj Britaniji, već je skuplje! Ajde, mislim možda barem udare neki pristojan popust od 70% za praznike, ali od pupusta ni P ove godine!
Gde je logika? Zašto neko sa mnogo lošijim standardom nego Britanci iste farmerke mora da plati 25 funti umesto 10 koliko koštaju tamo? Alo, pa ko je menadžer ove radnje u Beogradu? Šta ustvari žele da postignu? Možda sam suviše prost, ali ja jednostavno nemam odgovor na ova pitanja.

M&S je poznat po tome što ima ogroman obrt godišnje, što brinu o svojim kupcima (čak kada nešto naručim a nestane, oni mi uvek pošalju poklon da mi ublaže „patnju“). O kome ovi iz Beograda brinu? Kako ustvari misle da prodaju stvari i par puta godišnje očiste radnju kako je red u Britaniji? Ili se možda uzdaju da sirotinja nema gde da kupi dobre stvari pa mora da baci sve para što ima kod njih… Zaista me više ne čudi što se cure kod nas danima razmišljaju da li da kupe neki kaputić, jer su svesne da je to sve što mogu sebi da kupe tokom jedne zime. Da su samo videle engleske žene kada kupuju u M&S tokom sezone popusta. Pa to je histerija! Guraju se, bacaju stvari… sebi kupuju čitave korpe stvari, kao mi kada idemo u neki veći market hrane. Kada će to moći naše cure?
Neka niko ne pomisli da je tamo jeftinije jer je ovo kod nas strana radnja, pa mora da se uvozi. Uvozi se i u Britaniji isto tako, nijedan artikal se ne pravi na ostrvu! Možda valja uputiti pitanje menadžeru M&S u Beogradu!

14 thoughts on “Marks & Spencer”

 1. Ja sam iz Podgorice i kao sto vjerovatno znate ovdje se otvara Delta sity i u njemu Marks & Spencer. Ja sam trenutno u pregovorima sa nekim Grcima koji to otvaraju i neznam sto da mislim sada poslije ovog sto sam procitao ovdje.Bilo bi mi od velike pomoci kada bi mi neko rekao nesto vise o njihovom poslovanju u Beogradu i u okruzenju ,jer koliko sam svatio taj posao za Marks & Spencer rade Grci. Unaprijed hvala.

 2. ako hoces moji savet
  ka sam grk koji sam radio kao manager tamo u beogradu
  daleko
  skim pricas sa thanos?
  ili sa mirandom?

 3. Pa prvi razgovori su bili sa Tanosom. Nego mozes li mi nesto vise reci o njihovom poslovanju?
  Mozes pisati i na engleskom ako ti je lakse.

 4. pozdav jelena
  nisam legenda
  samo hocu da radim pravilno i sa liudima
  profesor sta hoces da znas sta hoces da ti pisem
  nisi video tanos?
  on pije neznam sta zasto radi na taji velika pozicija?
  nisi video nista nisi razumeo?
  samo sa hristos ntsounos moze da se razumes i sa liudima iz sephora
  trazi possao tamo isi grup ali manadjment je francuski
  neznam ako razumes
  marinopoulos prodao manadjment
  neznam sta da ti kazem
  oni hoce glupe da ne pitaju i ako bice problem po zakonu
  manadjer je krv

 5. I sta bi na kraju, kakva je situaciju u Beogradu. Ja sam vec godinu dana u Podgorici i sta u toj radnji u delta sitiju rade to je uzas. Godinu dana ne mogu da prodaju robu koju su nabavili tako da sada ponovo izbacuju kolekcijuod prosle godine. Zapravo mislim da oni sve sto imaju drze u radnji po nenormalnim cenama dok ne prodaju. Gledam M&S sajt i ne mogu da verujem da su cene ovde skoro duplo vece. Pisao sam M&S u Londonu ali ne znam koliko to moze da pomogne da se promeni menadzment. Da makar imaju neke kartice s kojima mogu da ostvarujem popust, ali ni to nemaju. Uzas!

 6. ja sam grk i se zovem nikos
  ja sam otvorio radniu
  nisam hteo da radim vise tamo
  svaki dan su menjali target za mesec da ne platimo liudima bonus.
  oni nisu pravi grci nego cigani
  ja sam dao sve dokumenti na ministastvo
  ali?
  nista i znate zasto

 7. ja sam bio manager tamo
  otisao sam u januaru sto nisam hteo da idem u zatvoru .
  ali tamo u carinu neznaju sta rade
  nije bilo nista pravo ono sto pise na faktura nikad
  cene nisu prave
  oni da dobiju nazad pdv samo profesori mogu da nadje iz koji method
  ja cu da vas kazem
  ono posaliu fakture za 1 maicu 20 euro i prodaju 40
  posle oni posaliu kredit note na ovu maicu 12 euro.
  zasto ?
  pitajite tamo na carinu oni znaju

  ha ha
  i ponekad imaju robu bez fakture

 8. U Marks Spencer u Delta City ima puno robe koja ne moze da se proda…Ta roba se opet vraca u prodaju. Ja tamo radim i znam sve.. Roba propada u magacinima u Dobanovcima i jedu je misevi…Sada je na 20% sales sve ono sto je doneto iz tih magacina, a tamo je bilo vode, budj i roba se usmrdela i eto… Menadzer tamo ne radi kako treba, ljudi imaju male plate, a rade po ceo dan….Nikos Kladitis je tamo bio menadzer 2007. i sve je bilo ok i prodaja i roba. Sada nista vise ne valja…

 9. Sada u Marks Spneceru je Menadzer zena , ona je los Menadzer… Tamo dolazi roba iz Grcke i ne slaze se sa fakturom sa kojom stigne. Roba se ne skenira i uvek imamo manjak ili visak. To je protivzakonito!!! Robu koju kupite u Marks Spencer u Beogradu je roba skuplja za 50% od Engleske i Grcke.

 10. Istina je sve Nikos sto si napisao…Tu nema dileme…Sad posle dve god sve je jos gore i nista ne valja! Ti si taMO bio the best off!!! Radnicima si 2 puta povecao platu! Cenio si ljude koji su lepo radili…Sada se tamo prodaje roba koja smrdi na ustajalu vodu jer je predhodno pokisnula…Pozdrav Nikos! Hvala tebi za sve!!!

 11. ha ha ha
  zdravo Mile
  sad posle godinu dana sve ono sto sam ja napisao ovde dossao da kazes da je istina, i hvala ti
  secas kako sam ja svadjao sa njima svaki dan da usmem novu robu .
  ti si supervisor tamo iz pocetka .
  secas kako su menjali targets samo da ne daju bonus .
  secas sta je bio na fakture i sta smo usmeli .
  secas kako su menjali cene i fakture da ne plate vta.
  srecan BOZIC

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *