Ig Nobel je parodija na pravu nagradu i rezultat je svojevrsne igre reči – od imena osnivača originalne fondacije, Alfreda Nobela i reči "ignoble", što u slobodnom prevodu znači "nisko, neplemenito, nebitno, besmisleno". Prve Ig Nobel nagrade su podeljene 1991. godine, za "otkrića koja ne mogu ili ne treba da se ponove", a danas se, iako ih sprovode ozbiljni ljudi, naučnici, uglavnom pojavljuju u duhovitom kontekstu – od istraživanja "da li prisustvo ljudskih bića seksualno uzbuđuje ostrige", "zašto detlići nemaju glavobolju" do zaključaka poput onog da "digitalna rektalna masaža pomaže prestanku štucanja", ili, još bolje, da "pacovi ne mogu uvek da primete razliku između japanskog jezika pričanog unazad i holandskog jezika pričanog unazad" – ovaj potonji je dobitnik Ig Nobela za lingvistiku za 2007. godinu.

Ovogodišnji dobitnici koji su nam se najviše svideli su:

Nagrada za veterinu – Catherine Douglas i Peter Rowlinson sa Newcastle Univerziteta za dokaz da "krave koje imaju ime daju više mleka od onih koje ga nemaju".

Nagrada za mir –  Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael Thali i Beat Kneubuehl sa Univerziteta Bern, Švajcarska, za istraživanje "da li je bolje da vas u glavu udari puna ili prazna pivska flaša".

Nagrada za medicinu (ovo nam je favorit) – Donald L. Unger, za istraživanje o mogućem uzroku nastanka artritisa prstiju, koje je autor sproveo tako što je marljivo svakodnevno krckao zglobovima leve šake – a nikada desne – u periodu od šezdeset (60) godina.

Nagrada za fiziku – Katherine K. Whitcome sa Univerziteta Cincinnati, Daniel E. Lieberman sa Univerziteta Harvard, i Liza J. Shapiro sa Univerziteta Texas, SAD, za "analitičko utvrđivanje zašto se trudne žene ne preture unapred".

Nagrada za matematiku – Gideon Gono, guverner Centralne banke Zimbabvea, za "omogućavanje ljudima da se svakodnevno sreću i snalaze sa širokim opsegom brojeva – od veoma malih do ogromnih – s obzirom da banka na čijem je čelu štampa novčanice od jednog centa (0.01) do sto hiljada milijardi (sto biliona) dolara (100.000.000.000.000)". Budi nostalgiju, zar ne?

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime