Vilijam Hakvag, direktor muzeja posvećenog Drugom svetskom ratu na ostrvima Lofoten, ispričao je da su ta četiri akvarela bila skrivena ispod slike pripisane nacističkom diktatoru koju je kupio na jednoj aukciji. „Sliku sam kupio prošlog leta, na aukciji u Nemačkoj, u Bavarskoj”, rekao je on Frans presu. Rad koji je kupio za oko 300 dolara, takođe je akvarel, pejsaž u Bavarskoj, potpisan sa „A. Hitler 1940”. „Pokušao sam da ga otvorim sa poleđine, da vidim da li ima nečeg skrivenog unutra. Skinuo sam ram i našao još ta četiri rada”, naveo je. Akvareli sa motivima iz bajki manji su od kupljenog, koji je površine 35 kvadratnih centimetara. „To su tri slike Snežninih patuljaka potpisane inicijalima AH, i jedna slika Pinokija, nepotpisana”.

Hakvag je uveren da su svi radovi Hitlerovo delo, najpre zbog toga što „mnogi ljudi misle da je Hitler prestao da slika 1939”, pa da je neko želeo da napravi falsifikat, bavarski pejsaž bi datirao ranije od 1940, da bi bio uverljiviji.

Drugo, Hitler je „obožavao ´Snežanu i sedam patuljaka´ i posedovao je sopstvenu kopiju filma”, dodao je direktor muzeja i podsetio da je film Volta Diznija, prvi put prikazan 1937, adaptacija nemačke bajke braće Grim.

Hakvag je još rekao da je žena koja mu je prodala pejsaž Bavarske rekla da ga je pronašla na tavanu svoje kuće u toj pokrajini u kojoj je živeo Hitler.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime