Foto tapete za savršen izgled vaših zidova

Jedan od modnih trendova u savremenom uređenju enterijera jesu upravo foto tapete. Do skoro su krasile zidove samo kafića i restorana, a od nedavno su postale dostupne svima. Na taj način su tapete posle više decenija ušle na velika vrata u domove širom Sveta u obliku foto tapeta, tapeta fotografija, ili kako ih još nazivaju zidnih foto murala. Fenomenalni prikazi na foto tapetama vrlo brzo su našli svoje mesto i kod nas.

Savršeno mesto za foto tapete

Dnevno boravak, trpezarija i dečija soba su prostorije na čijim zidovima foto tapete najčešće stoje, mada nije retkost da se postavljaju i u spavaćoj sobi. Po pravilu samo jedan zid u prostoriji treba da je prekriven foto tapetama, dok su ostali ofarbani neutralnim bojama kako bi foto tapete što više došle do izražaja. U dnevnom boravku se praktikuju foto tapete mirnijih boja, sa motivima iz prirode, gradskih sredina. Na zidu Vašeg dnevnog boravka mogu biti foto tapete koje će u stvari prikazivati fotografiju Vaše porodice. Praktično svaka fotografija se može pretočiti na foto tapete. Foto tapete sa sličnim motivima se postavljaju i u trpezarije. Dečije sobe su posebno inspirativne tvorcima foto tapeta. Postoji veliki broj različitih motiva sa prirodnim pejzažima, životinjama, princezama, crtanim junacima. Deca se posebno oduševljavaju foto tapetama na zidovima svojih soba.


Kako postaviti foto tapete

Postavljanje foto tapeta je vrlo jednostavno. Ukoliko imate strpljenja i precizno oko ovaj posao možete bez problema i sami odraditi. Priprema zidova je od ključne važnosti za dobru postojanost foto tapeta na njima. Sastoji se u čišćenju i tretiranju zidne površine prajmerom. Zid na koji se foto tapete lepe mora biti potpuno gladak, bez pukotina i nečistoća.

Sredstvo za lepljenje se nanosi na naličje foto tapeta, ili na same zidove, u zavisnosti od toga od kog materijala su izrađene, odnosno da li su papirne ili flisane. Kako bi se foto tapete što preciznije zalepile neophodno je pre lepljenja ucrtati linije vodilje koje daju smernice prilikom postavljanja pojedinačnih delova. Pri samom lepljenju vazduh se odstranjuje peglanjem tkaninom. Neophodno je da se svi delovi foto tapeta savršeno uklope i da na kraju predstavljaju jedinstvenu celinu. Pogledajte ovde neke zanimljive modele.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *