Dečak poslat u Sibir iz Nemačke

Vlasti nemačke savezne pokrajine Hesen potvrdile su da su jednog 16-godišnjeg prestupnika poslale u Sibir da bi se popravio. Dečak je pokazivao tešku sklonost ka nasilju, i to kod kuće, u školi, domu i ustanovi za dečiju psihijatriju. U više navrata nanosio je povrede ne samo vaspitačima i bolničarima, već i svojoj majci.

Po odluci kancelarije za decu i mlade okruga Gisen, dečak treba da sa vaspitačem provede devet meseci u jednom sibirskom mestu, a polovina ovog vremena već je protekla.

Selo u kom privremeno žive nema internet, televiziju ni telefon. Tekuća voda u kući u kojoj su smešteni takođe ne postoji, a dečak sam mora da nabavlja i drva za ogrev. U kancelariji za mlade su odbacili tumačenja medija da je reč o kazni. Objašnjeno je da je ovaj boravak za dečaka „poslednja šansa” i da boravak u „okolini bez izazova” predstavlja meru „pedagogije doživljaja”.

U Nemačkoj je trenutno u toku žustra rasprava o tome kako da se smanji nivo omladinskog kriminala.

Liberalna javnost pri tome je ogorčena predlozima dela konzervativnih političara da se snizi starosna granica za izricanje zatvorskih kazni za mlade, kao i tumačenjima prema kojima je glavni problem nasilje među mladim migrantima koje zato treba i proterivati iz zemlje.

Omladinski kriminal postala je zato i jedna od ključnih tema u predizbornoj kampanji pred glasanje za pokrajinske parlamente u Hesenu i Donjoj Saksoniji 27. januara.

1 comment on “Dečak poslat u Sibir iz Nemačke”

  1. Eto, tako u normalnoj zemlji tema poput omladinskog kriminala zaokuplja glavnu pažnju, dok se god nas u kampanji govori kao u 19. veku o nekim velikodržavnim interesima i ciljevima.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *