Nico je iskoristio teleskopska zapažanja Instituta za astrofiziku u Postdamu i izračunao da su šanse da asteroid “Apophis” udari u Zemlju 1:450, dok je NASA rekla da je verovatnoća da se to dogodi 1:45 000.

NASA je priznala da je prvobitni proračun pogrešan, pa je Evropskoj svemirskoj agenciji i službeno potvrdila da je dečakov proračun tačan.

“Apophis” bi trebalo da prodje vrlo blizu Zemlje u aprilu 2029. godine, a dečak procenjuje da bi se, ako bi tom prilikom asteroid udario u jedan od satelita koji kruže u višoj orbiti oko Zemlje, putanja asteroida promenila i da bi on pri ponovnom prolasku 2036. mogao lako da udari u Zemlju.

I dečak i NASA se slažu da bi ulaskom u atmosferu asteroid postao užarena kugla gvožđa i iridijuma prečnika oko 320 metara i težine od približno 200 miliardi tona, a najverojatnije bi pao u Atlanski okean.

Udarac u površinu okeana bi uzrokovao stvaranje ogromnog cunamija koji bi uništio obe obale koje gledaju na Atlantik, a istovremeno bi u atmosferu podignuo veliku količinu prašine koja bi dugo vremena onemogućavala sunčevim zracima da dopru do površine Zemlje.

Nico je svoj rad pripremio za jedno regionalno takmičenje, a nazvao ga je “Apophis – asteroid ubica”.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime