Da li muškarci odlaze u istoriju?

Naučnici u Britaniiji će pokušati da od ženske koštane srži naprave spermu, što bi imalo veliki značaj u lečenju steriliteta. Medjutim, neki drugi upozoravaju da bi tako muškarac postao potpuno nepotreban u procesu stvaranja novog života.

Tako bi lezbijski parovi, na primer, mogli da imaju decu s naslednim materijalom obe partnerke: sperma stvorena iz koštane srži jedne žene oplodila bi jajnu ćeliju druge.

Muškarci i žene se razlikuju po takozvanim polnim hromozomima. I jedni i drugi imaju X hromozome, ali samo muškarci imaju Y hromozome koji su nosioci nekoliko gena od ključnog značaja za proizvodnju sperme.

Medjutim, doktor Karim Najernija, profesor biologije matičnih ćelija na Univerzitetu u Njukaslu, je uzeo matične ćelije odraslog muškarca i „programirao“ ih da se razviju u primitivnu spermu. Sada je uspeo da ponovi podvig stvaranjem sperme od ženskih embrionalnih matičnih ćelija. Sledeći korak će biti da se ta primitivna sperma podvrgne mejozi, kojom bi se dobio genetski materijal za oplodnju.

Profesor Najernija je spermom, nastalom od muških embrionalnih matičnih ćelija, oplodio miševe. On sada planira da eksperimentiše s proizvodnjom spermatozoida od ženskih matičnih ćelija koje bi uzimao iz koštane srži.

Medjutim, mnogi naučnici upozoravaju na to da bi deca rodjena na ovaj način mogla imati zdravstvene probleme, a i radjale bi se samo devojčice jer u spermi nastaloj od ženske koštane srži neće biti Y hromozoma.

Izvor: Mondo

1 comment on “Da li muškarci odlaze u istoriju?”

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *