Bivši rukovodilac foto službe laboratorije “NASA” Ken Džonston tvrdi da javnosti nisu otkrivene sve tajne o Mesecu, do kojih se došlo tokom prošlih misija, pa je obelodanio sopstveno znanje o podacima koji bi mogli biti povod za novu kosmičku trku ka Mesecu.

Kako tvrdi Džonston, američka misija je, u vreme iskrcavanja na Mesec pre 40 godina, otkrila i snimila na površini Zemljinog satelita tragove cilvilizacije.

"To su drevne ruine veštačkog porekla" i "ranije nepoznata tehnologija upravljanja gravitacijom", izjavio je Džonston na konferenciji za štampu u Njujorku.

Te podatke vlasti SAD čuvale su u tajnosti, a Džonstonu je, kako je istakao, bilo naređeno da snimke uništi. On tvrdi da je, ipak, sačuvao nekoliko snimaka.

Američki naučnik je nedavno isključen iz programa Laboratorije za izučavanje reaktivnog kretanja NASA-e za popularizaciju kosmičkih istraživanja.

Džonston je iz revolta sve podatke dao autorima knjige "Tamna misija -tajna istorija NASA" koja je prošle sedmice objavljena u SAD i trenutno se nalazi na listi beselera magazina "New York Times".

Na konferenciji za štampu učestvovao je i jedan od koautora knjige, bivši konsultant NASA-e, poznati popularizator "svemogućih kosmičkih tajni" Ričard Hogland. Mnogo toga što su juče iz knjige od 550 stranica, opremljene fotografijama, predstavili Hogland i koautor Majk Bara, veoma je smelo.

Kako je predstavljeno, ne samo da je posada Apola tokom misije na Mesecu snimila ostatke konstrukcija građevina nepoznatih civilizacija, nego su na Zemlju dostavili i uzorke drevnih tehnologija, što je izmenilo put istraživanja Meseca.

Hogland i Bara čak tvrde da je tadašnja vlada SAD zbog otkrića bila spremna da s Moskvom organizuje zajedničku misiju.

Pored toga, predstavljeni su snimci površine Meseca napravljeni u periodu realizacije programa Apolo koji, navodno, potkrepljuju teoriju Hoglanda i Bara.

"Zahvaljujući začuđujućim tehnološkim otkrićima, koja je prema našim podacima napravila NASA na Mesecu u vreme programa Apolo i dostavila na Zemlju, a zatim držala u tajnosti, nova trka, za razliku od prve (kosmičke) između SAD i SSSR za politički prestiž pre 50 godina, uticaće na život na Zemlji", izjavio je Hogland koji je i naučni konsultant telekompanije “CBS”.

Isto tako Hogland i Džonston ne isključuju mogućnost da SAD sada namerno forsiraju lansiranje šatlova da bi taj program bio realizovan do 2010. godine i da bi prešli na nove kosmičke aparate "Constelation" kojima će leteti na Mesec, računajući na objavu Rusije da će poslati kosmonaute na Mesec 2025. godine i tamo izgraditi bazu.

"Zašto u 21. veku postoji toliko interesovanje za Mesec, a već 30 godina je taj program ignorisan? Možda je misija Apolo našla na Mesecu "nešto" veoma važno što je NASA zaboravila da nam kaže", navodi se u pres-materijalu podeljenom uoči konferencije, navodi ruska agencija.

Isto tako Hogland tvrdi da NASA ima još tajni, među kojima je otkrivanje bespilotne letelice s mikrobima "Viking" na Marsu 1976. godine.

Međutim, tvrdnje da su na Mesecu otkriveni tragovi drevne civilizacije predstavnici NASA-e za sada ne žele da komentarišu, smatrajući ih neozbiljnim.

Izvor -Tanjug

Domino Magazin je od 2007. godine vodeći lifestyle portal u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nemanja Nikolić.