Čudesna moć krompira

Čovek godišnje u proseku pojede 72 kilograma krompira. Ovo povrće može da se priprema na mnogo različitih načina i veoma je ukusno, ali to je samo jedna njegova dobra strana.

Čisti koŽu
Stalno vam izlaze bubuljice na licu, a koža je na pojedinim delovima crvena? Ovaj problem ćete rešiti pomoću pakovanja od krompira, koji sadrži antiseptičke supstance i čisti lice. Oljuštite i krupno izrendajte dva sirova krompira srednje veličine. Lezite i zaštitite odeću peškirom, a zatim dobijenu kašu nanesite na lice. Posle 20 minuta skinite vlažnom tkaninom i dobro isperite lice. Ovo pakovanje će vam osvežiti lice, a zahvaljujući mineralnim supstancama podočnjaci će manje dolaziti do izražaja.

Smiruje i neguje
Da li ste čuli za kupku od krompira? Zvuči neobično, ali je izuzetno delotvorno. Skrob iz krompira stvara zaštitni film oko kože i ona postaje meka i glatka. Pola kilograma krompirovog brašna (skroba) rastvorite u hladnoj vodi i sipajte u kadu koju ste napunili toplom vodom. Uživajte u ovoj kupki 20 minuta, a zatim se, blago tapkajući, obrišite peškirom.

Oslobađa napetosti
Dugo sedenje, nošenje teških torbi, držanje telefonske slušalice između ramena i vrata – sve to izaziva napetost u mišićima. Da biste ih ponovo opustili, napravite toplo pakovanje od krompira. Skuvajte četiri krompira u ljusci, oljuštite ih, izgnječite, uvijte u kuhinjsku krpu i držite 15 minuta u predelu potiljka i ramena. Toplota i mineralne materije (magnezijum) opuštaju zgrčene mišiće. Nakon delovanja pakovanja 10 puta pritiskajući prstima masirajte deo od vrata do ramena.

Šta sadrži krompir?

Voda – Osamdeset odsto krompira čini voda.
Mineralne materije – Krompir je bogat mineralnim materijama, a naročito kalijumom i magnezijumom. Ove supstance doprinose opuštanju i obezbeđuju miran san.
Vitamini – Sadrži veliku količinu vitamina C koji utiče na jačanje imunološkog sistema. Samo tri krompira pokrivaju polovinu naših dnevnih potreba za ovim vitaminom. Vitamini B1, B2 i B6 revitalizuju i učvršćuju kožu. Osim toga, poboljšavaju koncentraciju i jačaju nerve.

Belančevine – Od svih biljnih izvora krompir sadrži najviše belančevina koje ljudski organizam apsorbuje. Sto pedeset grama krompira pokriva dnevne potrebe za aminokiselinama i obezbeđuje veliku količinu energije.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *