Kompanija Xiaomi je danas objavila svoj izveštaj o održivom razvoju za 2020. godinu koji detaljno opisuje pristup kompanije i prakse održivog razvoja.

Imeđu ostalog, Xiaomi razvija sistem upozorenja od zemljotresa, smanjuje upotrebu plastike u pakovanju i potvrđuje prakse održivog razvoja.

Izveštaj o održivosti detaljno opisuje na više od 30 stranica širok spektar Xiaomi inicijativa za održivost, uključujući zaštitu životne sredine, korporativne društvene odgovornosti, upravljanje održivošću lanca snabdevanja itd. Izveštaj takođe pruža informacije o posvećenosti kompanije Xiaomi kada je u pitanju sigurnost podataka i privatnost korisnika. U dokumentu se mogu naći podaci za kinesko i globalno tržište, što omogućava da se stvori slika o globalnom uspehu održivih inicijativa kompanije Xiaomi.

„Od trenutka kada smo osnovali ovu kompaniju 2010. godine, Xiaomi je posvećen poboljšanju sveta u kojem živimo. Tokom 2020. godine pridružili smo se Globalnom dogovoru Ujedinjenih nacija i posvetili se ostvarenju deset utvrđenih principa korporativne odgovornosti“, izjavio je u izveštaju Lei Jun, predsednik i izvršni direktor Xiaomi korporacije. „U izveštaju takođe možete naći više informacija o tome kako se u kompaniji Xiaomi upravlja održivošću, od početka do kraja, kako se odnosimo prema ljudima i dobavljačima, kako komuniciramo sa zajednicama i odgovaramo na globalne izazove u zaštiti životne sredine.“

Izveštaj opisuje kako kompanija Xiaomi radi na tome da uključi zaštitu životne sredine u sam dizajn proizvoda i proizvodnju. Na primer, jedna od promena je smanjenje upotrebe plastike za ambalažu serija Mi 10T i Mi 10T Pro od 60%. Do kraja 2021. godine, kompanija Xiaomi želi da dostigne još veći procenat smanjenja plastike u pakovanju svojih novih proizvoda u Evropi. Izveštaj takođe naglašava sposobnost kompanije Xiaomi da uštedu energije učini bitnom karakteristikom u više od 40 vrsta potrošačkih proizvoda. Kako izveštaj dokumentuje, Xiaomi osigurava da su proizvodi kompanije u potpunosti usklađeni sa svim propisima o zaštiti životne sredine i bezbednosti zemalja u kojima se prodaju. Xiaomi proizvodi su usklađeni sa propisima EU, uključujući CE, REACH, RoHS i WEEE direktive.

Kompanija Xiaomi takođe ističe presudnu ulogu koju inovacije igraju u održivosti i rešavanju globalnih problema. Na primer, kao deo obaveze kompanije Xiaomi da doprinese UN-ovim ciljevima održivog razvoja, kompanija je postala partner u razvoju sistema ranog upozorenja na zemljotrese. U Kini, a uskoro dostupno i u drugim zemljama sa zemljotresnim zonama, Xiaomi pametni telefoni sa sistemom MIUI (11 i noviji) i Mi TV uređaji mogu da obaveste korisnike u roku od nekoliko sekundi od zemljotresa. Ova upozorenja pružaju informacije o najbližem skloništu za hitne slučajeve, detalje o kontaktima za hitne slučajeve, medicinske kontakte i informacije o pomoći u kritičnoj situaciji. Tokom 2020. godine, Xiaomi MIUI Earthkuake Alert otkrio je 29 zemljotresa jačine 4,0 i oglasio više od 9,4 miliona upozorenja.

Tokom 2020. godine, Xiaomi je takođe igrao aktivnu ulogu u borbi protiv COVID-19 pandemije. U martu 2020. godine kompanija je donirala desetine hiljada FFP3 maski za lice italijanskoj vladi i pomogla stanovnicima teško pogođene regije Veneto. Kompanija je takođe slala zalihe Francuskoj, Velikoj Britaniji i Poljskoj. Kada su se škole u Evropi morale zatvoriti i preći na onlajn časove, kancelarija kompanije Xiaomi u Španiji je poklonila 1.000 pametnih telefona španskom Ministarstvu obrazovanja i distribuirala ih deci širom zemlje. Od 15. jula 2020. Pekinška Xiaomi fondacija donirala je medicinske potrepštine za ukupno 14 zemalja, uključujući Italiju, Španiju, Japan, Južnu Koreju, Indoneziju i Mjanmar. Vrednost ove donacije je 5,9 miliona RMB (854.000 USD).