Kompanija MasterCard Worldwide objavila je danas da je izdala 50 miliona kartica i predmeta sa MasterCard® PayPass™ tehnologijom, zaključno sa četvrtim kvartalom 2008. godine. Time se njihov broj povećao za više od dva puta tokom prošle godine na globalnom nivou. Značaj popularnosti PayPass tehnologije potvrđuje da postoji potreba za jednostavnijim rešenjima, da postoji trend ka korišćenju elektronskih načina plaćanja koji potvrđuju i najnoviji podaci da 41 odsto potrošača sada koristi keš ređe u poređenju sa periodom od pre dve godine.

PayPass je praktična zamena za keš. Potrošači ne moraju više da traže novac i novčiće, provuku karticu ili potpišu račun kada vrše transakcije koje su manje od 25 američkih dolara. Trebaju samo da dodirnu terminal svojom karticom ili predmetom u koji je ugrađena PayPass tehnologija. A to mogu učiniti na preko 141.000 prodajnih mesta širom sveta, koliko ih je bilo u četvrtom kvartalu 2008. godine.     
 
„U vreme kada se suočavamo sa mnogobrojnim izazovima, fokusirali smo se na pružanje jednostavnih i vrednih  inovacija u plaćanju koje su dobre za sve naše poslovne partnere,” kaže Ketlin Konforti, globalni menadžer za PayPass u kompaniji MasterCard Worldwide. 
       
„Pošto je izdato više od 50 miliona uređaja i kartica sa PayPass tehnologijom, MasterCard ostaje lider na tržištu beskontaktnog plaćanja. PayPass je inovacija u plaćanju koja zamenjuje keš i čini transakcije bržim, jednostavnijim i bezbednijim.  Na taj način se omogućava stvaranje efikasnijeg sistema globalne trgovine za potrošače, prodavce i finansijske institucije.” 
 
„Odmah nakon instalacije PayPass uređaja dobili smo pozitivne reakcije od potrošača, jer oni sada ne moraju da predaju svoju karticu prodavcu i mogu brže da izvrše plaćanje na kasama kada koriste PayPass,” kaže Džon O’Hare, Izvršni Direktor informatičke službe u prodavnici Paradies. „Primetili smo da sve više potrošača koristi platne kartice umesto keša, i kao rezultat toga povećala se potrošnja po računu jer mušterije nisu ograničene količinom keša koju imaju kod sebe kada idu u kupovinu,” dodaje on.