U Beogradu će se od 22. do 24. aprila predstaviti deo tima koji je učestvovao u osmišljavanju i realizaciji spektakularnog otvaranja OI u Pekingu 2008.  Oni će o svojim iskustvima prvi i jedini put posle Olimpijade 2008. godine pričati na trodnevnom seminaru koji će se se održati u Centru Sava, najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture. 

Tokom tri dana biće reči o detaljima tog najimpresivnijeg spektakla, o putu do ideje i njene realizacije,  osmišljavanju i realizaciji do tada neviđenih svetlosnih efekata i video projekcija,  inovativnim pristupima brojnim  segmentima projekta koji će se još dugo pamtiti i koji su svet u tom smislu promenili.
 
Na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture najavljen je dolazak na trodnevni seminar: Đao Ksiao Longa, šefa tima za vizuelne efekte i profesora na Filmskoj akademiji Pekinga i Guandžou Instituta umetnosti, koji spada u grupu od deset najboljih i najuticajnih kineskih reklamnih kreativaca i režisera; Jang Kingšenga, kreatora i supervizora svih video elemenata; Andre Verlegera, glavnog dizajnera video sadržaja, vodećeg video umetnika u Evropi i jednog od dvojice Evropljana članova kreativnog tima; Pola Kolinsa iz Australije, dizajnera svetla; Čen Min Džia, dizajnera i prvog člana kreativnog tima reditelja Džang Jimoua Ivon Ho, izvršne producentkinje Digital Image studija koji je radio sve vizuelne efekte.

Seminar je namenjen svima koji se bave komunikacijom – od advertajzing i branding stručnjaka, preko profesionalaca iz filmske i televizijske produkcije, ljudima čija je profesija organizacija, kreativcima i studentima, ali i onima koji žele da se detaljno upoznaju sa kreativnim i produkcionim razvojem fenomena kakvo je bilo otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu.
Generalni pokrovitelj je Ministarstvo kulture Srbije, a podržali su ga i Uprava grada Beograda i Univerzitet umetnosti. Organizatori projekta su Belef centar, marketinška agencija Communis i YesPro Media Company.
Na konferenciji za novinare povodom najave nesvakidašnjeg događaja u Beogradu govorili su njegovi organizatori:
Nebojša Bradić, Ministar kulture Srbije:
21. vek donosi promene u digitalnom pristupu znanju i oblikovanju vizuelne kulture. Menja se tradicionalno poimanje kreativnog prostora, otvaraju se nove mogućnosti za otkrivanje i osmišljavanje nepoznatog, do sada neosvojenog prostora koji je omogućila nova tehnologija. Olimpijada je zato uvek veliki izazov za novu kreativnost, a kao predmet planetarne medijske pažnje omogućava oblikovanje i vidljivost globalno značajnih kulturnih događaja.
 
Liu Yonghong, savetnik za kulturu Ambasade NR Kine:
Čast mi je da prisustvujem konferenciji za štampu povodom seminara pod nazivom “Kako smo napravili Olimpijske igre u Pekingu”. Naravno, hoću pre svega da pozdravim ministra kulture gospodina Bradića, koji lično podržava ovaj projekat. Čestitam organizatorima seminara Belef centru, agenciji Communis i kompanji YesPro koji će prvi put u svetu organizovati ovakav značajan projekat. Kinu i Srbiju vezuje čvrsto i tradicionalno prijateljstvo. Ono što nas posebno raduje su novi oblici kulturne saradnje između Kine i Srbije, a predstojeći seminar je svakako njen najnoviji vid. Sa optimizmom gledamo našu buduću saradnju i radujemo se intenzitetu njenog razvoja.
 

Aleksandar Mandić, umetnički direktor Seminara:
Sadržaj seminara je fokusiran na ono što je tokom otvaranja Olimpijade 2008. bilo najimpresivnije, a to su specijalni, do tada neviđeni video, svetlosni efekti, i video projekcije. Biće reči i o ostalim elementima ovog fascinantnog događaja: o produkcionim pripremama, o pripremi izvođača, o procesu donošenja odluka i problemima kojih je bilo mnogo.  Kreativni tim koji je vodio Džang Jimou – jedini reditelj koji je ikada dospeo na Tajmovu listu ličnosti godine – brojao je oko 40 ljudi, od kojih šest dolazi u Beograd i oni će prvi put izvan Kine, govoriti o svojim iskustvima.
 

Milena Stojićević, direktorka BELEF centra:
BELEF centar, ustanova kulture grada Beograda je pored Communisa i YesProa jedan od organizatora  seminara na kome će biti prikazana kreativna rešenja ceremonije otvaranja Olimpijade u Pekingu.  
 
Seminar se održava od 22. do 24. aprila u Amfiteatru Sava centra, u 7 sesija u vremenskom rasponu od 10:00 do 17:00 časova. Namenjene su svim kreativcima, producentima, studentima koji se bave advertajzingom, brendingom, produkcijom…
Redovna cena kotizacije je za prijave do 31.marta 420 evra, od 01. aprila 480 evra, za studente 220, tj 280 evra. 
 
Očekujemo veliki odziv. Kompletne informacije, kao i prijavu, on line uplate možete dobiti na našem sajtu: www.creatingthe miracle.rs, koji je već imao 15.000 klikova bez ikakve najave.

Ivan Stanković, predsednik Communisa i izvršni producent:
Ovaj seminar je jedan od najznačajnijih svetskih događaja za ljude koji se bave medijima, reklamom, organizacijom spektakala, pa čak i brendiranjem zemalja. Meni je posebno drago što je Ministarstvo prepoznalo značaj i u sklopu svojih aktivnosti „Svet u Srbiji“ odlučilo da nas potpomogne u naporima da Srbiju po kulturnim događajima stavimo na mapu sveta.
 
Jedan novi pojam – „kreativna industrija“ najbolje se može videti na ovom primeru, kao i njegov značaj za razvoj i promociju zemlje.
 
Siguran sam da će svi koji budu slušali predavanja ta tri dana u aprilu, dobiti dosta novih saznanja koja će im, definitivno, promeniti ugao gledanja na to šta je moguće i kako to ostvariti.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime