The North Face i agencija Leo Burnett Tailor Made su izveli najjadniju marketinšku kampanju svih vremena na internetu. Oni su napravili fotografije poznatih lokacija u prirodi sa diskretnim The North Face proizvodima u kadru. Recimo jaknom sa prepoznatljivim logom na ramenu. Onda su ih okačili na Wikipediju i vrlo brzo su njihove fotke, pa i proivodi na njima iskočili na vrh liste Google pretrage, piše Gizmodo.

I vrlo verovatno niko ne bi ni primetio ovaj trik da sama kompanija nije objavila video u kome su rekli da su “hakovali rezultate pretrage za neka od najtežih mesta: vrh najvećeg svetskog pretraživača.” Kažu i da nisu platili ništa za to. Dakle, ne samo što nisu skapirali koliko je to loše što su uradili već su se i pohvalili.

Narvno, urednici Wikipedije su odmah obrisali slike a organizacija je saopštila da su kompanija i agencija zloupotrebile poverenje i manipulisale Wikipediju. A ni reakcija javnosti nije bila baš sjajna. Naprotiv, bila je očajna i ljudi su besni.

The North Face se na kraju izvinio za svoju kretensku akciju.

I ne, nije uopšte kul akcija zato što je Wikipedia javno dobro naše civilizacije koja funkcioniše zbog dobre volje pojedinaca i njena zloupotreba u marketinške svrhe je totalno idiotska…

 

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime