Mnoge kompanije su rešile da privremeno zaustave oglašavanje na Facebooku. Među njima su Coca Cola, Harshey, Honda, a ranije su to već najavili Patagonia i The North Face kao i druge sportske kuće.

Mark Zuckerberg je onda obećao da će voditi računa o tome šta političari govore i krše pravila o jednakim pravima građana.

Ali to nije sprečilo mnoge kompanije da za sada prestanu da sarađuju sa Facebookom.

Bojkot se proširuje, u njemu učestvuju brojne organizacije koje se bore za jednaka građanska prava. Ističe se da u svetu nema mesta rasizmu i ne bi trebalo nikako da ga ima ni u medijima.

Prema izjavi Jamesa Yuinceya Coca Cola će pauzirati plaćeno oglašavanje na svim platformama društvenih mreža sledećih mesec dana. “Očekujemo veću odgovornost i transparentnost od naših partnera na društvenim mrežama,” rekao je on.

Kompanije žele da utiču na Facebook kako bi se pridružili onima koji se bore za građanska prava.

Iz Facebooka ističu da sarađuju sa grupama za građanska prava. Naglašavaju da pronalaze gotovo 90 posto govora mržnje pre nego što ga korisnici prijave.

U nedavnom izveštaju EU je utvrđeno da je Facebook za 24 sata procenio više izveštaja mržnje nego Twitter i You Tube.

Bojkot oglašavanja je organizovala grupa za građanska prava, uključujući Anti Defamation League, Color of Change and NAACP. To je bio njihov odgovor jer je Facebook dozvoljavo rasističke, nasilne i verovatno lažne sadržaje na svojoj platformi.

Od Facebooka se zahteva da preduzmu niz mera kako bi se to ubuduće sprečilo a pre svega kroz brižljivu kontrolu i pronalaženje govora mrženje i rasnog podvajanja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime