Novi vlasnik rukopisa iz 1297. godine sa pečatom kralja Edvarda I postao je Dejvid Rubenštajn, američki advokat i osnivač kontroverznog privatnog fonda pod nazivom “Karlajl grup” sa sedištem u Vašingtonu.

Rubenštajn je bio savetnik za nacionalne poslove bivšeg američkog predsednika Džimija Kartera. Njegova kancelarija nalazila na 300 metara od Nacionalnog arhiva gde je dokument bio izložen poslednje 23 godine.

“Arhivu sam posetio više puta i uvek sam smatrao da su tri najbitnija dokumenta zapadne civilizacije Magna karta, Deklaracija nezavisnosti i Ustav SAD”, rekao je on novinarima nakon aukcije.

“Mislio sam da je veoma važno da Magna karta ostane u SAD i strahovao da jedina kopija koja se nalazi u zemlji ne bude izneta iz nje”, dodao je on.

Rubenštajn se obavezao da Povelju stavi na raspolaganje Nacionalnom arhivu.

“Uvek sam verovao da je taj dokument važan za našu zemlju, mada nije napisan za nas. On je poslužio kao osnova za pisanje naše Deklaracije nezavisnosti i našeg Ustava”, naveo je on ističući da je velika privilegija biti njegov vlasnik.

Rubenštajn je dodao da je on samo privremeni čuvar, pošto je u suštini reč o poklonu američkom narodu.

“Karlajl grupa” čiji je Rubenštajn osnivač, smatra se vrlo poverljivom oranizacijom specijalizovanom u industriji aviona i svemirskih letilica.

Magna karta nastala je prvobitno da bi se zabeležilo neslaganje izmedju engleskih barona i kralja Džona u vezi kraljevske vlasti. Napisana 1215. godine, kao zakon je priznata 1297.

Dokument iznosi koncept po kome nijedan čovek nije iznad zakona i traži od kralja da ga prihvati i podčini se zakonu poput svojih podanika.

Rukopis prodat na aukciji je jedan od 17 originalnih primeraka Velike povelje i jedini koji je mogao biti stavljen na prodaju. Od 1984. godine nalazio se u vlasništvu fondacije koju je osnovao teksaški milioner i nekadašnji kandidat za Belu kuću Ros Pero, od kada je i bio izložen u Nacionalnom arhivu u Vašingtonu.

Ostali primerci, njih 15, čuvaju se na britanskim univerzitetima, u arhivima ili katedralama, a jedina kopija koja se nalazi u inostranstvu je u Australiji.

Prihod od aukcije namenjen je dobrobrotorvnim organizacijama čiji je osnivač Ros Pero.

Do ’80. godina prošlog veka dokument je bio vlasništvo porodice Bridnel iz Nortemptonšira u čijim se rukama nalazio od kraja 14. veka.

Ucitavanje slike je onemoguceno

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime