Kako privući radnike, prava je noćna mora mnogih kompanija.

Pandemija virusa korona donela je niz novih iskušenja kompanijama koje ne mogu na tržištu radne snage da nađu dovoljno radnika koji su im potrebni. Kako rešavaju ovaj problem, piše forbes.com.

Mnoge kompanije nude bonuse i određene pogodnosti poput neograničenog plaćenog slobodnog vremena. Takođe, nudi se novozaposlenim da uzmu slobodno prve dve nedelje koje će im biti plaćene. To je nazvano “Sveži početak.”

Kompanije ulažu više u plate, proklamuju raznovrsne bonuse i beneficije. Snižava se i minimalan broj radnih sati

Tako je recimo, Amazon ponudio 3000 dolara bonusa za radnike u skladištu a u februaru je više nego udvostručena maksimalna osnova zarade na 350.000 dolara za korporativne i tehnološke zaposlene.

“Na poslovima najviših izvršnih direktora, posebno kada je reč o finansijskim ljudskim resurima i tehnološkim poslovima koje je teško popuniti, kompanije se bave sve unosnijim iznosima kako bi privukle vrhunske kreativce,” piše forbes.com.

Prema istraživanju konsultantske i analitičke kompanije GlobalData iz Londona oglasi za posao koji sadrže bonuse za prijavu porasli su za 454% između avgusta 2020 i avgusta 2021. godine.

Kompanije sada čak dva ili više puta godišnje povećavaju zarade zaposlenih, analizirajući naravno njihov učinak i kreativnost i prilagođavajući ih rastućoj inflaciji.

Zaposlenima se daje plaćeno slobodno vreme ponegde čak i od dve nedelje, a podstiču se i da uzmu najmanje jedan dopunski slobodan dan u nedelji dana.