Launch hub je fond za podršku preduzetnicima koji imaju ideje i žele da pokrenu biznis.

 

Jedan od osnivača Lyuben Belov za Domino Magazin govori o projektu, šta je potrebno da se prijavite, koliko fondova možete da dobijete i koje oblasti su posebno tražene.

Launch Hub je sasvim novi projekat u ovom regionu. Da li možete da nam kažete nešto o njemu?

To je zapravo fond od 9 miliona evra, sponzorisan od strane Evropskog investicionog fonda, nastao kao kombinacija privatnog i javnog vlasništva. Glavni cilj mu je poboljšanje i razvijanje preduzetničkog sistema u Bugarskoj ali i regionu. Launch Hub je Euro Seed & Acceleration program, a zajedno sa najvećim mentorskim fondom Evrope Seedcamp radimo na ovom projektu.

Kako zapravo sve funkcioniše? Timovima sa idejama pružamo finansiranje od 30.000 evra u zamenu za 8 do 10 posto vlasništva nove kompanije. Kako bismo pomogli timovima da dokažu svoje ideje i počnu da rade na njima na tržištu obezbeđujemo im metorski program. Imamo oko 200 mentora iz različitih oblasti, poput marketinga PR, HR, prava, strategije, odnosima sa korisnicima i svega što je jednom mladoj kompaniji potrebno da počne da realizuje ideju i posluje. U prvih nekoliko meseci pomažemo start up kompanijama da zažive uz pomoć naših resursa.

Kompanije koje ostvare rezultate u prvih nekoliko meseci i u zavisnosti od razvoja mogu da dobiju dodatnih 200.000 evra kako bi se ubrzao njihov razvoj.

U partnerstvu sa Seedcamp iz Evrope ili Mozilla’s Open Innovation program i DreamIt Ventures iz Sjedinjenih država obezbedili smo najbolje konsultante za različite oblasti.

Fond je iz Bugarske ali je otvoren i za regionalne projekte. Kako preduzetnici iz Srbije sa idejama mogu da se prijave?

Mi smo iz Bugarske, ali svi timovi iz regiona mogu da se prijave. Jedini uslov je da kompanija bude registrovana u Bugarskoj u trenutku investicije, ali to ni u kom slučaju nije prepreka za prijavljivanje. Vlasnici mogu iz svojih zemalja da dolaze u Bugarsku na edukaciju, ali u kasnijim koracima kompanija može da nastavi rad gde god to vlasnicima odgovara. Idealno bi bilo u Britaniji ili Americi. Zato osnivačima od početka pokušavao da pomognemo da se spreme za velike investicije upravo iz ovih zemalja.

Koliko projekata ćete finansirati?

U sledeće tri godine oko 90 projekata i timova. Glavni kriterijum za prvu investiciju od 30.000 evra je sam tim i potencijal njihovih ideja. U sledećim fazama ćemo tražiti dokaze da je tim ostvario rezultate u izgradnji projekta, privlačenju korisnika, razvoju, ostvarenim partnerstvima i slično…

U prvoj fazi, tim i potencijal projekta su najvažniji, a napredak u drugoj. Prijave su preko našeg sajta na ovoj adresi!

Da li imate neke savete za timove iz Srbije?

Mi smo zaista otvoreni za sve ideje iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija. Posebno tražimo i partnere iz oblasti potrošačkog Interneta, mobilnih tehnologija, komunikacija, digitalnih medija. Naravno tražimo timove sa tehničkim znanjem, inženjere, ipak to nije obavezno. Tražimo timove koji rade na razvoju software-a, platformi, društvenih mreža. U nekoliko industrija postoji veliki potencijal, recimo edukacija, zabava, finansije, zdravstvena zaštita, ali ne postoje nikakva ograničenja po pitanju oblasti.

Prijavljivanje je zaista jednostavno i podrazumeva samo 30 pitanja. Ali ako timovi nemaju dovoljno vremena sledeći rok za prijavu će biti za četiri meseca, odnosno na svaka četiri meseca.

Vaše projekte možete prijaviti na ovom linku!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime