Johan Štenebo je 20 godina radio u ovoj kompaniji a sada je objavio knjigu The Truth about Ikea (Istina o Ikei) u kojoj opisuje šta se krije iza priče o uspehu i odličnom dizajnu ove kompanije. Johan kaže da više nije mogao da ćuti.

Ovaj bivši menadžer kompanije kaže da je Ikea rasistička kompanija u kojoj za male plate rade uglavnom stranci i u kojoj se koriste metode slične nemačkoj tajnoj policiji Štazi.

"Kompanijom upravlja vlasnik Ingvar Kamprad a osnovno nepisano pravilo višeg menadžmenta je: lojalnost do smrti Ingvaru", piše Štenebo.

Ikea koristi metode koje su se ranije koristile u tajnoj policiji istočne Nemačke Štazi i da se svi zaposleni špijuniraju. Postoji čak i prava mreža špijuna koja konstantno informiše Kamprada o dešavanjima i tračevima o zaposlenima, kao i atmosferi u svakoj kancelariji.

Stranci koji rade se zovu crnci među isključivo šverdskim menadžmentom i oni nemaju nikakve šanse da budu promovisani na neku višu poziciju.

Knjiga je izazvala veliki publicitet širom sveta, a ovo je veliki udarac za inače poljuljan imidž kompanije pošto je otkriveno da je Kamprad tokom II Svetskog rata bio član pro nacističke organizacije u Švedskoj.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime