Zamislite da u telefonu imate aplikaciju u koju redovno unosite rezultate laboratorijskih analiza, telesnu težinu i pritisak i koja već ima u bazi ceo vaš zdravstveni karton, kako bi vam na osnovu podataka predložila odgovarajući nedeljni jelovnik i suplemente. Tako bi, prema prognozama naučnika, mogla da izgleda personalizovana ishrana budućnosti – spoj genetskih i metaboličkih analiza, novih tehnologija i funkcionalne hrane kako bi se ostvarila dugoročna korist za zdravlje.

O ovoj sve aktuelnijoj temi diskutovalo se na jednom od naučnih simpozijuma u okviru 14. Evropske konferencije o ishrani, koja je održana sredinom novembra u Beogradu. Tom prilikom su stručnjaci iz Nestlé Organizacije za istraživanje i razvoj izneli najnovija saznanja u vezi sa personalizovanom ishranom, naglašavajući njen potencijal da pomogne u očuvanju zdravlja i blagostanja.

Ciljana rešenja

U suštini, personalizovana ili precizna ishrana koristi napredne naučne tehnike za analizu jedinstvenog genetskog sklopa pojedinca, metaboličkog profila i faktora životnog stila. Ovi podaci se zatim koriste za formulisanje personalizovanih preporuka za ishranu, najčešće uz pomoć alata veštačke inteligencije, sa ciljem da se obezbede ciljana rešenja koja zdravstvene koristi podižu na maksimum.
Nutricionisti su svesni da pridržavanje preporučenog dnevnog unosa ne garantuje uvek da će nutritivne potrebe biti zadovoljene. Na primer, istraživanja u SAD su pokazala da pojedine osobe koje uzimaju suplemente vitamina B12 u većoj dozi od preporučene nikada ne dostignu potreban nivo ovog vitamina u organizmu.

Prednost personalizovane ishrane leži u njenoj sposobnosti da svaku osobu posmatra kao jedinstvenu celinu. Sa napretkom u genetskom testiranju i analitičkim alatima, stručnjaci za ishranu sada mogu da analiziraju DNK pojedinca kako bi identifikovali genetske predispozicije, netolerancije i nutritivne potrebe. Ova preciznost omogućava kreiranje prilagođenih planova ishrane koji se bave specifičnim problemima, kao što su upravljanje težinom, nivoi energije i opšte poboljšanje zdravlja.

Inovacije menjaju budućnost ishrane

U širem smislu, precizna ishrana se prilagođava čitavim kategorijama prema konkretnim nutritivnim potrebama i na tome naučnici već uveliko rade. Elin van der Bik, direktorka Nestlé Instituta za naučna istraživanja, govorila je na konferenciji u Beogradu o važnosti prilagođavanja ishrane tokom različitih životnih faza, uključujući trudnoću i dojenje.

Najveći svetski proizvođač hrane i pića ima najrazvijeniju naučnu mrežu u prehrambenoj industriji koja posvećeno radi na usavršavanju postojećih i razvoju novih, inovativnih proizvoda.
Naučnici u Nestlé-u su u saradnji s EpiGen Global Research konzorcijumom razvili i testirali nutritivni dodatak za trudnice koji je doveo do značajnog smanjenja rizika od prevremenog porođaja. U saradnji sa Američkim udruženjem za dijabetes razvijena je linija izbalansiranih obroka za dijabetičare koja pomaže u kontroli nivoa glukoze u krvi. Još jedan inovativni proizvod iz Nestlé istraživačkih laboratorija je mlečni napitak za odrasle za kinesko tržište obogaćen sastojcima koji podržavaju zdravlje kostiju, mišićnu snagu i funkcionalnost zglobova i klinički je dokazano da poboljšava pokretljivost tokom starenja.

Kako tehnologija nastavlja da napreduje, rašće i sposobnost prikupljanja i tumačenja ogromne količine podataka. Integracija veštačke inteligencije i algoritama mašinskog učenja dodatno će poboljšati preciznost preporuka za ishranu, a novi proizvodi iz segmenta funkcionalne hrane redefinisaće pojam zdrave ishrane.

Naučnici u razvojnim centrima Nestle-a nastaviće da aktivno doprinose budućnosti ishrane za zdravlje ljudi, odgovarajući na izazove kao što su potreba za pristupačnijom hranom i prelazak na održivije prehrambene sisteme.