Godine za nama pokazale su da budućnost domaće privrede leži u malim i srednjim preduzećima, ali i u porodičnim kompanijama koje iz dana u dan prave sve ozbiljnije poslovne rezultate kako na domaćem, tako i na inostranom tržište. 

Istraživanja pokazuju kako Srbija u regionu ima ogroman potencijal u malim, srednjim i porodičnim kompanijama što prate i rezultati ovih kompanija u proteklom periodu. Mora se istaći podatak da proizvodi koji izlaze iz takvih kompanija zadovoljavaju najviše svetske standarde u pogledu kvaliteta, načina izrade i primene. 

Dobar primer iskorišćenosti potencijala je porodična kompanija “Srboauto”, koje se bavi proizvodnjom i remontom kardanskih vratla svih namena, za sve tipove vozila (vojni, putnički, kombi, kamioni, autobusi) i građevinskih i radnih mašina, industrijskih postrojenja, brodova. Ova kompanija je uspela da postavi standarde u svom segmentu poslovanja i razvije vrhunske proizvode plasirane na svim kontinentima sveta. Ovi proizvodi razvijeni su od strane domaćih inženjera po najvišim standardima koji su ujedno pravi dokaz da Srbija ima veliki kadrovski potencijal i dovoljno znanja da se sa ovih prostora u bliskoj budućnosti izvoze vrhunska rešenja za najrazličitije namene u celom svetu. Jedan mali dokaz tome je i ogromno interesovanje potencijalnih partnera za rešenja kompanije “Srboauto” na nedavno održanom sajmu naoružanja Partner 2015.
Predrag Tomić direktor kompanije “Srboauto” je u razgovoru sa budućim poslovnim partnerima iz regije istakao kako je intelektualni, ljudski i resursni potencijal sa ovih prostora još uvek nedovoljno iskorišćen, ali da postoje indicije da će se u narednim godinama to u potpunosti promeniti. Primer smo mi, odnosno kompanija “Srboauto” koja maksimalno koristi resursni potencijal i koja rešenja razvija kompletno od ideje do gotovog proizvoda i sve to po najvišim svetskim standardima i zahtevima naših poslovnih partnera, naglasio je Predrag Tomić.

Trenutno stanje u privredi jasno ide u prilog rečima gospodina Tomića jer rezultati koje daju mala i srednja preduzeća, kao i porodične kompanije daleko je ispred većine onih koje imaju velike kompanije. Jedno je sigurno, budućnost domaće privrede je u malim, srednjim i porodičnim kompanijama, a ne u velikim i teško održivim konglomeratima koji troše više nego što zarađuju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime