Najnoviji broj američkog časopisa o tržišnoj komunikaciji, Communication Arts, na deset stranica donosi reportažu o agenciji Bruketa&Žinić, čija je njujorška novinarka Linda Kuper Bauen posetila Zagreb upravo zbog te reportaže. U reportaži stoji kako je dizajnerska i oglašivačka kultura tokom proteklih decenija na ovim prostorima morala da bude veoma otporna i čvrsta i kako su u relativno mladim novim ekonomijama, dizajneri i kreatori reklama imali nešto veću slobodu za stvaranje uzbudljivijih radova. Predstavljeni su mnogi radovi agencije Bruketa&Žinić, delovi komercijalnih reklamnih kampanja, digitalni projekti, humanitarne akcije, vizualni identiteti, dizajn ambalaže i drugo.

Novinarka primećuje kako je kultura tržišne komunikacije ovih prostora na visokom nivou, s dugom tradicijom i velikim brojem uspešnih kompanija koje egzistiraju na relativno malom prostoru. Ističe kako priča o agenciji Bruketa&Žinić, koja je od male kreativne firme prerasla u agenciju sa šezdesetak zaposlenih, zapravo mnogo govori o posleratnom duhu ovih prostora. Davor Bruketa i Nikola Žinić u reportaži pričaju o prednostima i manama tržišne komunikacije u ovom okruženju, o sestrinskoj agenciji Brandoctor, prvoj specijalizovanoj poliklinici za brendove i o načinu svog rada.

“Magazin Inflight lokalne avio kompanije na 188 stranica sadrži čak četiri članka o dizajnu, fotografiji i ilustraciji”, piše Kuper Bauen, napominjući kako ovdašnji reklamni stručnjaci imaju iskustvo rada i u komunizmu i kapitalizmu. Uz agenciju Bruketa&Žinić, isti broj predstavlja i kalifornijsku agenciju David&Goliath koja radi za kompanije poput Kia Motors America i Universal Studios, zatim radove poznatih agencija poput Grey New York, Ogilvy & Mather New York i Wieden+Kennedy.

“O agenciji su do sada pisali mnogi međunarodni mediji i intervjuisali su nas za mnoge časopise i publikacije, ali nikada još niko nije poslao svog novinara u Zagreb”, komentariše Nikola Žinić i dodaje: “Polaskani smo činjenicom da je to učinio baš Communication Arts, koji je važno ime u našem poslu.”

Communication Arts je vodeći svetski časopis za vizualne komunikacije koji ove godine slavi svoju 50. godišnjicu. Časopis prati najbolje od aktuelne situacije na tržištu oglašavanja, dizajna, ilustracije, fotografije i interaktivnih medija.

Istovremeno s ovom objavom, veb stranica agencije objavljena je u pregledu najboljih veb stranica u godišnjaku Web Design Indedž čija se selekcija temelji na kvalitetu dizajna, inovaciji i efikasnosti. Osim toga, na nedavno završenoj beogradskoj Nedelji dizajna (Belgrade Design Week), Markus Fers, urednik Dezeen.com-a, najčitanijeg veb portala o dizajnu i arhitekturi, u svom je predavanju napomenuo kako je najviše komentarisani članak ikad objavljen na Dezeen.com-u upravo onaj o projektu Ispeci pa reci, radu ove agencije.

Reklamna agencija Bruketa&Žinić osnovana je 1995. godine, a danas je to zajednica od 60-tak kreativaca, komunikacijskih stručnjaka i studenata s raznih strana sveta. Godine 2004. suosnivaju sestrinsku agenciju Brandoctor, brending agenciju, a 2009. digitalnu agenciju Brlog.biz. Do sada su primili preko 300 nagrada među kojima su Clio, Cresta, ADC New York, EPICA, Young Guns, New York Festivals, London International Awards, Cannes (finalista), I.D., Red Dot i mnoge druge. I sami su bili članovi žirija ili im predsedali na takmičenjima poput London Interantional Awards, Graphis, njujorške Cresta Awards, zatim na britanskim D&AD nagradama, na Moscow International Advertising fetivalu, Magdalena festivalu u Mariboru i Golden Drum  festivalu u Portorožu. Njihovi radovi pojavljuju se u mnogim međunarodnim stručnim publikacijama, onlajn i tradicionalnim medijima, kao i izložbama.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime