Facebook se ove nedelje izvinio zbog manipulacije emocijama svojih korisnika.

Ako niste juče pročitali, oni su eksperimentisali sa prikazivanjem različitih statusa korisnicima. Jednima su prikazivali samo pozitivne emocije, a drugima samo negativne da bi onda saznali kako će se to odraziti na ispitanike.

Da sve bude još gore niko nije znao šta se dešava. A to znači da je pola od 689,000 pokusnih kunića bilo veoma loše raspoloženo tih dana.

Adam Kramer, jedan od istraživača iz Facebooka se izvinio. Kaže da razume uznemirenje korisnika.

E pa momci to nije dovoljno.

I Facebook nas sada već ozbiljno plaši.

Pogotovo imajući u vidu da u poslednje vreme recimo prilično često eksperimentišu sa Newsfeedom. To u praksi znači da vam više algoritam neće prikazivati stvari koje ste lajkovali. Već uglavnom plaćene stvari. Odnosno, to što ste recimo lajkovali stranicu Domino Magazina više nema nikakve veze i Facebook vam neće prikazivati naše postove. Ukoliko ne platimo. Ali će vam prikazivati stvari koje vas ne zanimaju. Ako je neko platio za to.

Uz to, očigledno nemaju ni najmanji moralni problem da se poigraju emocijama svojih korisnika. Čak i da vas bace u depresiju.

I zato nas ni malo ne bi čudilo da i u budućnosti manipulišu vašim osećanjima još perfidnije. Kako? Pa recimo mogu da vam prikazujupostove koji se tiču saobraćajnih udesa. I onda par dana kasnije, CAP iskoči vam fina reklamica za novi super bezbedan auto. I vi ga kupite i nemate pojma šta se upravo desilo.

A sa svim podacima koje znaju o vama (a ih poprilično), bukvalno mogu da vam uđu u glavu. I to nam se ne dopada. NI MALO!

 

Masovni mediji i televizija sada deluju kao zabava za dečicu pravo da vam kažemo… 

 

photo: dimitris kalogeropoylos

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime