Od kada je 2002. godine Volkswagen predstavio svoj L1 koncept, često se uz njegovo ime moglo pročitati i čuti da će to biti najefikasniji automobilu u potrošnji goriva. Iako je ovo bila hrabra tvrdnja iz VW-a, novi priloženi dokazi idu njoj u prilog. 

L1 je tako nazvan jer će trošiti svega 1,38 litara dizela na sto milja. Ova suludo niska cifra je moguća zahvaljujući malom TDI motoru od 0,8 litara koji je priključen na 10-kilovatni električni motor. L1 će biti u mogućnosti da radi u dva operativna moda: "Eco", u kome će dizelski motor proizvoditi energiju za električni motor (ovo nam baš i nije najjasnije, ali opet, zašto bismo mi morali to da razumemo), a drugi mod je "Sport" u kome će i dizel i električni motor raditi simultano. 

Spoljašnjost  "el-keca" je pažljivo dizajnirana da bi se otpor vazduha smanjio na minimum, a konačna cifra koju su dizajneri uspeli da postignu je koeficijent otpora od svega 0,195. Nemački proizvođači su naveli 2013. godinu kao datum konačnog izlaska na tržište.