Sve više električnih modela, dizel automobili nestaju u Evropi. To je ukratko stanje stvari na našem kontinentu.

Novi podaci pokazuju da su električni automobili i plug-in hibridi činili više od 24% svih novih registracija putničkih automobila u Evropskoj uniji ove godine, što je više u odnosu na prošlu godinu. Dok vozila na benzin i dalje drže skoro trećinu tržišta, cene dizela nastavljaju da skaču.

Prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), električna, plug-in hibridna i potpuno hibridna vozila čine 47,6% svih registracija novih putničkih automobila u EU od januara do novembra. To je više od 43% u poređenju sa istim periodu prošle godine.

U novembru je tržišni udeo električnih automobila na baterije porastao na 16,3%, što je neznatan porast sa 15% prošle godine.

Broj registracija novih automobila u EU je u porastu već 16 meseci zaredom. Evropski potrošači trenutno favorizuju hibridna električna vozila, sa porastom od 28,7% na godišnjem nivou. U međuvremenu, plug-in hibridni električni automobili su pali za 22,1%.

Registracije benzinskih automobila i dalje su u porastu za 4,2%, dok je dizel pao za 10,3%. Zemlje koje su zabeležile najveći pad bile su Francuska, Španija, Italija i Nemačka.