Da li su pripremili dobrog konja za tu nemilosrdnu trku u kojoj se greške ne praštaju. Pokušali smo upravo to da utvrdimo tetirajući najnoviji model zahvaljujući poznatom dileru Subarua kod nas. Pred nama se našao model zapremine 1.5 lit. snage 107 ks., hečbek. U odnosu na svoju prethodnicu izmenjeno je sve. Radi se o potpuno novom dizajnu prilagođenom evropskom standardu. Napred je spuštena hauba, sa agresivnom maskom. Pomalo podseća na nove modele Honde sivik i Tojote korole. Ne smeta. Pozadi je kratak, masivan poklopac prtljažnika koji najavljuje veliku zapreminu „gepeka“. Sa strane automobil deluje skladno i lepo.

Ucitavanje slike je onemoguceno

Novost su metalni okviri vrata koji drže stakla prozora, ali su spolja skoro neprimetni.

Ono što se odmah primeti je lak ulazak i izlazak iz vozila. Vrata se otvaraju izuzetno široko, a povećano međuosovinsko rastojanje u odnosu na prethodni model omogućilo je da na zadnjoj klupi ima primetno više mesta. Materijali su kvalitetni, završna obrada na nivou renomea kuće, ergonomija takođe. Nova impreca je ovde položila ispit sa visokom ocenom. Model na našem testu, sa višim nivoom opreme bio je snabdeven i serijom vazdušnih jastuka i zavesicama na prednjem, srednjem i zadnjem nosaču krova. Sve u svemu pun pogodak kada je bezbednost u pitanju.

Sedišta su udobna i dvoljno široka, a dobra je i preglednost. Dopala su nam se i neobično velika spoljna ogledala, kao još jedan doprinos bezbednosti.

Ispod haube je agregat zapremine 1.5 litara snage 107 ks, pri 6.000 obrtaja, poznati, provereni Subaruov bokser, nisko postavljen, koji snagu prenosi na sve točkove simetrično. Motor je, čini se i jedina slabija tačka ovog automobila C klase. Jer, zbog težine karoserije, doima se nejako i neće zadovoljiti sportski nastrojene vozače. Ipak, mora se reći: njima nije ni namenjen. Ciljna grupa ovog automobila su porodični ljudi, kojima su bezbednost, pouzdanost i kvalitet na prvom mestu. A to ova impreca ima u izobilju.

I pored nejakog agregata stavljali smo imprecu na teža iskušenja. Jedino je na auto putu pokazivala brzinske slabosti. Ali, na lokalnim drumovima oko Beograda, po krivinama, lako je nadoknađivala manjak konja. Tamo gde smo nekim drugim automobilima prolazili sa 80 km na čas, sa imprecom smo prolazili bar sa desetak kilometara brže! Upravljač je veoma direktan i treba ga samo usmeriti, ostalo čini kvatro pogon i – sve ide kao po šinama. Zaista impresivno. Uz to, kočnice su perfektno „projektovane“, snažne su, doziraju se lako, tako da smo usvakom momentu imali osećaj dodira sa podlogom i potrebne sile pritiska na pedalu, što je veoma značajno, posebno na mokrom kolovozu.

Ručica menjača je sportski kruta, ali vrlo precizna, a obrtni moment od 143 Nm, dozvoljava da se u treću ubacuje već pri 40 km. Motor i tada povuče lako bez napora i gušenja.

Sve u svemu, utisci koje nosimo veoma su povoljni. Radi se o dobro napravljenom automobilu i mislimo da će impreca zadovoljiti i najprobirljivije, posebno kada vam saopštimo cenu. Ona dolazi – kao šlag na torti. Dakle, impreca 1.5 staje sa osnovnom opremom u koju neizostavno spada klima, centralna brava, elektropodizači prozora, i još ponešto, tačno 13.950, sa najvišim novoom stiže do 15.450 evra sa PDV – om.

Izvor: Politika

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime