Ne znamo da li pratite Formulu 1, ali ova priča je zanimljiva čak i ako niste baš u toku. Šampionat se približava kraju, a Sebastian Vettel ubedljivo vodi. Ono što je ipak čudno je da je poslednju trku završio sa neverovatne 32 sekunde ispred Fernanda Alonsa. A to je u Formuli 1, gde delići sekunde odlučuju, zaista, ZAISTA mnogo.

Toliko mnogo da je sve više ljudi prilično sigurno da se ispod šasije Red Bulla krije super tajna tehnologija koju su razvijali predhodnih godina i koja je najzad proradila. A pošto je glavni inženjer ovog tima čuveni Adrian Newey ne bi nas čudilo ni da imaju svemirsku tehnologiju. Ali čitajte dalje.

 

Priča počinje za vreme trke u Singapuru pre nekoliko nedelja, kada su mnogi primetili da Sebastian Vettel iz nekog razloga mnogo ranije u odnosu na druge vozače ubrzava. Vidite, stvar sa davanjem gasa na izlasku iz krivine je posebno problematična pošto vrlo lako možete da se okrenete na stazi. I to zato što je sistem protiv proklizavanja zabranjen. Ali, izgleda da je Red Bull nekako uspeo da kontroliše idealnu količinu gasa koju motor pruža na izlasku iz krivine.

Vettelov bolid se čak i čuje drugačije, kažu stručnjaci. Recimo Giancarlo Minardi, koji je i sam vodio tim a sedeo je pored staze u Singapuru kada je to primetio. Poslušajte prvo Vettelov bolid:

A onda i bolid iz 2007. godine kada je sistem protiv proklizavanja još bio dozvoljen.

 

Ali kako su uspeli da ga ugrade kada inspektori proveravaju mapiranje motora pre i posle svake trke? E pa izgleda da je stvar u sistemu KERS, odnosno hibridnom mehanizmu koji skuplja energiju od kočenja u baterije i onda je ponovo pruža preko elektro motora i to na pritisak tastera.

Indikativno je da se Red Bull zaista mučio oko razvoja ovog sistema, mnogo više od recimo Ferrarija ili Renaulta. Takođe, njihovi zahtevi za delovima su bili vrlo specifični. Tako su tražili vrlo čudne kondenzatore, koji nisu trebali drugim timovima.

Inženjeri kažu da je u teoriji moguće da se KERS postavi na pogonske elemete tako da može da kontroliše snagu motora. Ali, tehnologija je toliko neverovatna i toliko tajna da niko nije baš sasvim siguran kako su to izveli. Ni da li su zaista to izveli.

Da stvar bude ipak malo izvesnija i Sebastian Vettel je potvrdio da imaju "nešto" novo ispod haube. "Dosta smo se igrali sa tim na treninzima, ali ovo je bio prvi put da radi i na trci. Prilično sam siguran da nećete shvatiti kako smo to uradili. Zapravo toliko smo ponosni na sistem da sumnjamo da će bilo ko shvatiti o čemu se radi", kaže trostruki šampion.

Inače, ovo nije prvi put da se u Formuli 1 pojavljuju revolucionarne tehnologije na granici dozvoljenog. Tako su u Benetonu brisali sistemske programe koji su određivali performanse motora posle svake trke, WIlliams i Adrian Newey su početkom devedesetih imali aktivno vešanje dok je Honda napravila dvostruki spojler ali se povukla pa je njen auto pobedio pod drugim imenom.

Sve to znači da će Formula 1 možda ponovo postati zabavna.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime