Punjenje električnih automobila može da bude pomalo nezgodno, ako recimo putujete negde daleko. Ili ako nemate dvorište ili garažu da ga priključite na mrežu.

Ai sada će biti mnogo lakše.

Volkswagen je shvatio da u javnim garažama nedostaje mesta za punjenje električnih automobila i da jedno ili dva obično nisu dovoljna. A u budućnosti definitivno neće biti dovoljna. Istovremeno, instalacija električnih punjača je skupa i komplikovana a ponegde i nemoguća.

Tako su pre nekoliko dana predstavili svoje rešenje. I to baš za budućnost. U pitanju je autonomni robot, koji će samostalno da pronađe električni automobil koji je stigao u garažu ili parking, priključi utičnicu i napuni ga.

Roboti punjači će moći da komuniciraju sa automobilima bez interakcije ljudi. Opremljeni su laserskim senzorima i kamerama pa će se lako kretati po garažama izbegavajući prepreke, ljude i druga kola.

Ni to nije sve. Volkswagen robot za punjenje električnih automobila će za sobom vući dodatnu bateriju sa 25kWh kapaciteta, što je više nego dovoljno za punjenje. Tako će moći i da opslužuje više automobila odjednom. Odnosno, pametni robot će odvući eksternu bateriju, prikačiti je na električni automobil i onda preći na sledeći. Kada se punjenje završi, pokupiće je i vratiti u bazu.

“Ovim svako parking mesto postaje opremljeno punjačem za električne automobile, bez kompleksnih infrastruturnih radova”, objasnio je Mark Möller, šef razvoja u Volkswagen Group Components.

I u pravu je. Umesto da se instaliraju komplikovane instalacije sa punjačima električnih automobila, pametni roboti će sve raditi automatski i to u celoj garaži a ne samo na nekim, malobrojnim parking mestima.

Gde se nalaze punjači za električne automobile u Srbiji pogledajte na linku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime