Ili, jednostavnije rečeno, da se ponudi ekvivalent od 300 000 izvozanih milja? To je zaista hrabra tvrdnja s obzirom na to da je tržište zelenih vozila tek u povoju ali ACAL Energy misli da može da napravi upravo ovo.
 
ACAL Energy je nedavno razvio membranu za razmenu protona (PEM) za gorivnu ćeliju koja je “dostigla 10 000 sati vožnje na testu izdržljivosti bez značajnih znakova degradacije.”
 
Ova izdržljivost je lako pobedila sva vozila sa gorivnim ćelijama gde je target 5000 sati, što je dovoljno za 150 000 milja, sa očekivanim pragom degradacije od približno 10%. I da još više ukaže na prednosti, kompanija je objavila da je ovaj „inovativni pristup značajno jeftiniji od uobičajenih tehnologija gorivnih ćelija“.
 
Caka za sve je, sudeći po onome što kaže kompanija ACAL Energy, evo kakva je njena tehnologija: 
 
Ne oslanja se na platinu kao katalizatora reakcije između kiseonika i hidrogena. Platina i gas su ustupili mesto patentiranom tečnom katalizatoru, koji ACAL Energy naziva FlowCath. Ovaj revolucioanarni pristup dramatično poboljšava trajanje PEM-a gorivne ćelije i u isto vreme smanjuje troškove sistema.
Tečnost se ponaša kao rahlađivač i katalizator za ćelije, osiguravši dužinu trajanja tako što eliminiše sve poznate mehanizme raspada.
 
Oslobađanje energije kod ovih gorivnih ćelija povezanih bi navodno bilo 100kW što je jednako dvolitarskom dizel motoru.
 
Da bi došao do cilja ACAL je proveo poslednjih 16 meseci stavljajući svoje gorivne ćelije na testiranja koja „simuliraju četrdesetominutnu vožnju kolima sa kretanjem i zaustavljanjem na kraju svakog ciklusa. Ciklus, koji se ponavljao 24 sata dnevno, 7 dana nedeljno, oponaša put vozila sa čestim stajanjima, kretanjima i vožnjom po autoputu.“
 
Kako će ova tehnologija na kraju da se pokaže na tržištu ostaje da se vidi. Kompanija nije pominjala proizvođače automobila koji bi bili zainteresovani za tehnologiji, ali pošto će biti bar 2015 pre nego što vidimo ova vozila u rukama potrošača, imamo dosta vremena da se nadamo.
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime