Obavezna registracija električnih trotineta postaje obavezna u Srbiji. Električni trotineti, to jest laka električna vozila, od petka, 5. aprila 2024. moći će da se registruju, a od 15. juna samo sa važećom registracijom moći da učestvuju u saobraćaju.

Registracija električnih trotineta

Poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uvedena je definicija lakog električnog vozila koje predstavlja motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kilovati, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na čas i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

Pod terminom laka električna vozila ne podrazumevaju se bilo kakvi monocikli, bicikli, mopedi, samobalansirajuća sredstva, skejtovi i slično.

Na osnovu pomenutih odredaba izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, 1. marta ove godine donesen je Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila, koji je objavljen u Službenom glasniku RS broj 16/24.

O prijemu i obradi zahteva, izdavanju i postavljanju nalepnica informacije mogu da se pronađu na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja. izvor: danubeogradu.rs