Na to staro pitanje kako odabrati polovni automobil pokušala je da odgovori i Nemačka agencija za tehnički pregled. Krajem prošle godine organizovala je tradicionalno istraživanje tokom koga su se modeli „tojote“ pokazali kao najispravniji u konkurenciji kako vozila starih do tri godine tako i „četvorotočkaša“ proizvedenih pre najviše jedne decenije.

Prošlogodišnji izveštaj TUV-a obuhvatio je kontrolu čak 7.779.312 vozila koja su podeljena u dve kategorije, na automobile stare do tri godine i „četvorotočkaše“ proizvedene pre najviše jedne decenije.

Tabela najispravnijih modela u obe konkurencije napravljena je na osnovu postotka vozila koja nisu prošla kontrolu. Tako, recimo, prva dva mesta u kategorija vozila starih do tri godine zauzimaju modeli „tojote“ – „prius“ i „auris“ čiji gotovo svaki pedeseti „četvorotočkaš“, prema ovom pregledu, ne može na ulicu.

Zanimljivo da poslednje tri pozicije u ovoj konkurenciji drže „fiat panda“, „reno espejs“ i „dačija logan“ čije svako osmo vozilo nije prošlo testiranje. S druge strane, u kategoriji automobila starih do deset godina lider je „porše 911“ ispred čak tri modela „tojote“ – „rav 4“, „jaris“ i „avensis“ kod kojih je svako deseto odnosno sedmo vozilo u neispravnom stanju. Na začelju u ovoj konkurenciji su „fordovi“ proizvodi – „galksi“ i „ka“ čiji svaki treći četvorotočkaš nije prošao kontrolu.

Automobili stari tri godine
1. Tojota prius 1.9%
2. Tojota auris 2.6%
2. Mazda 2 2.6%
4. Porše bokster/kajman 2.8%
4. VW Golf plus 2.8%
6. Ford fusion 3.0%

 
Automobili stari deset godina:
1 Porše 911 9.5%
2 Tojota rav 4 10.0%
3 Tojota jaris 16.8%
4 Tojota avensis 17.6%
5 Mazda MX-5 17.9%
6 Mercedes SLK 18.1%

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime