34. broj RUSH! eZine-a možete preuzeti sa www.rush-industry.net

Mnogi se od vas verujem sećaju perioda sa početka devedesetih godina, kada je još uvek bilo ono relativno srećno potrošačko vreme i kada je normalna porodica sebi mogla da kupi ok automobil. Baš tada je, kao što je to danas slučaj sa Južnokoreancima, krenula najezda automobila japanske proizvodnje. Po jeftinim cenama su se prodavali najviše Toyota, Mitsubishi i Daihatsu. Modeli Corolla, Lancer i Applause su svi bili sedan-limuzine sa četvoro vrata, jako funkcionalne i korisne za jednu porodicu. Kao što vidite, izdvaja se model Lancer, koji je gotovo oduvek bio Mitsubishi-jev glavni prodajni adut. Po tadašnjim shvatanjima svetskog auto-tržišta, to je morao biti jeftin, relativno prostran i po pravilu „dosadan“ automobil. Tako se naš Lancer sa početka devedesetih od svojih japanskih konkurenata razlikovao isključivo po naglo zakošenim prednjim migavcima, što je tada očigledno bio jedini „ground-brake“ koji je mogao biti zabeležen. Često se za „Japance“ toga doba kaže da su dosadni, što zbog stajlinga što zbog njihove nemogućnosti da se pokvare. Danas to, međutim, više nije slučaj!

 
Srećom po nas potrošače, ona druga „dosadna“ klauzula ostaje na snazi, te ćete zaista vrlo teško naći neki moderan automobil japanske proizvodnje koji ima imidž „kvariše“. Kompanija Mitsubishi je pak među poslednjima shvatila da se što pre mora menjati i ona prva klauzula. Dakle, „nema više leba“ od karoserija dosadnog izgleda, niko to više neće da kupi. Tako je i Mitsubishi-jeva gama počela da se menja, novim Colt-om, Pajero-m, pa sada i novim SUV modelom Outlander. Najnovija kreacija i ona od koje se najviše očekuje je upravo projekat sledeće generacije Lancer-a! Posle više od dve godine intenzivnog rada, mada je više vremena otišlo u procesu prikupljanja para jer Mitsu nije ni sa kim u „tržišnoj koaliciji“, pred nama je serijska verzija novog Lancer-a, koju već sada možete pazariti u Velautu.
 
Naravno, narod se sada ipak neće otimati za poziciju iza volana novog Mitsubishi-ja, pošto je Lancer danas skoro tri puta skuplji od onog sa početka devedesetih (direktno novčano poređenje). Dakle, to nije više automobil koji je pravljen za široke narodne mase. To sada rade Južnokoreanci i ako vam treba jeftin i pouzdan automobil, a nebitno je da li ćete impresionirati komšije kada ga po prvi put parkirate ispred ulaza, onda kupite Hyundai i30 ili Kia cee’d. Mitsubishi Lancer u svom novom svetlu košta od 18.000 evra pa naviše (do nekih 26-27), što nije malo za sedan niže-srednje klase. Ali zato ima nekoliko zaista bitnih stavki u svojoj ponudi!
 
Pre svega, stajling. Ona uvodna priča o dosadnim automobilima više defitnivno ne važi za Mitsubishi, koji je, eto, zamenio i svoj poslednji dosadni automobil u aktuelnoj ponudi. Novi Lancer sada izgleda kao ajkula (gde mislim na životinju, ne na Citroen) spreda, a kao Alfa Romeo pozadi. Dobro, kao pokušaj Alfe pozadi, ali opet mnogo bolje nego nekada. Staklenih površina je malo, a „linija struka“ je veoma visoka, što osigurava znatiželjne poglede na našim ulicama. Vrlo atraktivan stajling prati i fenomenalna opremljenost. Ima ukupno četiri paketa opreme, gde svi imaju klima-uređaj, sedam vazdušnih jastuka, ABS i kontrolu proklizavanja, elektro pomeranje svega, radio sa CD/MP3, daljinsku centralnu bravu itd. Sjajno, zaista! Već treći paket opreme po rangu nudi efektne alu-felne od 18 inča (!), kit spojlera, bruka-dobar Rockford Fosgate „high-end“ audio-uređaj (kapacitet 6 diskova, devet zvučnika sa sabvuferom u gepeku, 650 vati maksimalne snage, komande na volanu i Bluetooth za telefon – VRH!), zatim elektronsku kontrolu stabilnosti, senzore za kišu, tempomat, automatsku klimu, itd.
 
Gledajući prethodne aspekte ponude, pod haubom bi vam trebao neki od motora koji bi se ugrađivao u Evolution seriju! Nažalost, to nije slučaj sa ovim standardnim Lancer-om, mada možete sačekati još koji mesec i uzeti desetu generaciju Lancer Evolution „trkalice“. Ovako, sačuvaćete dvadesetak hiljada evra i imati Lancer kojeg ljudi mogu eventualno pomešati sa Evo-om, ali će on ipak biti bleda kopija kada dođe do same vožnje. U ponudi su tri motora – dva benzinca i jedan moderan dizel. Osnovni 1,5 raspolaže sa 109 KS, što bi bilo okej da isti stavite u onaj Lancer iz devedesetih. U novoj, 1300 kg teškoj mašini, neće biti baš toliko dinamičan, ali opet daleko od toga da se ne može normalno voziti. Bolji predlog je 1,8 MIVEC, koji je 143 konjskih snaga snažan. Najbolji, ali i ubedljivo najskuplji izbor je 2,0 DI-D dizelaš, sa 140 KS i 310 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Nijedan od njih pak nije dovoljno agilan da bi bio u rangu fantastičnog stajlinga karoserije.
 
Interesantno je da trenutno na tržištu nema „Japanca“ koji bi se mogao nazvati direktnim konkurentom novog Lancer-a. Jedino je Lancer sedan-limuzina u svom izvornom obliku, što bi trebalo da raduje ljude koji takve automobile vole. On je rađen na novoj američkoj platformi koja se, interesantno, koristi i za Dodge Caliber. Nju odlikuje sjajna rigidnost i torziona čvrstina, što daje dobru upravljivost Mitsubishi-ju. Veliki broj prednosti, ali treba spomenuti i neke mane. Iako je jako dobro opremljen, početna cena od 18.000 evra je ipak nešto viša od očekivane. Takođe, kvalitet završne obrade unutra je diskutabilan. Sve je obloženo veoma čvrstom plastikom, sa malo tapacirunga ili bilo čega što bi značajnije oplemenilo kabinu. Na kraju, pričali smo već o problemu sa neadekvatnim agregatima za ovakvu karoseriju. Zaključak bi svakako mogao biti da je Lancer sada značajno bolji od svojih prethodnika, ali da nije baš auto koji ima koncepciju da se masovno prodaje. To, naravno, ide u korist onima koji žele u neku ruku specifičan automobil, ali da pride bude i vrlo funkcionalan na konto porodičnih ljudi.
 

Vladimir Kosić

34. broj RUSH! eZine-a možete preuzeti sa www.rush-industry.net

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime