Ako ste vozač zanimaće vas ovo: crvena kola privlače ptice da ih uprljaju više nego bilo koja druga boja.

Najnovije istraživanje dolazi iz Velike Britanije a u njemu su praćeni automobili sa ptičjom kakom u 5 britanskih gradova.

Više od 1100 auotomobila je učestvovalo u ispitivanju koje je trajalo 2 dana i na kraju se pokazalo da je 18% dvotočkaša koje ptice vole da „obeleže“ bilo crvene boje, 14 % je bilo plave, 11% crne,  7% bele, a sive ili srebrne boje, dok su zeleni automobili učestvovali samo sa 1%.

Zašto su crveni automobili meta ptica više od drugih? Teško je doneti zaključak pošto same ptice ne možemo da pitamo.

Umesto toga dobijena su zanimljiva objašnjenja od vozača.  Na primer jedan vozač Lexus-a  je rekao da ptice na sveže ispoliranim kolima vide svoj odraz, dok vlasnik Ford Focus-a  veruje da, što je boja tamnija, odraz je dublji pa je reakcija navalentnija.

Drugi misle da ptice vide crvenu boju kao opasnost ili da idu na boje slične njihovom perju. U morskim predelima galebovi idu na bele, dok u gradovima golubovi idu na sive automobile.

Ipak , portparol Britanskog ornitološkog društva kaže da su ove teorije glupost i da je ključna stvar kojim ćete izbeći da ptice kidišu na vašeg ljubimca – lokacija.

„Ptice može da privuče određena boja, ali da li će se one okomiti na vaš auto ima veze sa tim da li ste u blizini parka na primer“, dodaje on.

Možda je zanimljivije istražiti koliko vozače mrzi da posle operu svoj automobil. Samo 17 % će ga odmah očistiti, 20 % će to uraditi za „nekoliko dana“ , a 55% će čekati do sledećeg pranja u perionici, sudeći po istraživanju na jednom portalu.

Neki ljudi ne misle da je ptičja kaka gadna. To je popularno đubrivo, a japanske gejše je čak koriste da očiste tvrdoglave mrlje ili kao maske za lice!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime