Honda je napravila svoj prvi električni bicikl. I kako samo izgleda. Tačna oznaka modela je Honda e-MTB koncept, a bicikl je upravo prikazan na Japan Mobility Show u Tokiju. Vodeće japanske kompanije su na sajmu predstavile svoje viđenje budućnosti prevoza, pa je tako i Honda premijerno prikazala ovaj elektro-bajkić.

A šta donosi Honda e-MTB? Dizajn koji nesumnjivo asocira na brdsko planinske modele, a manje na gradske bicikle.

Iako je u pitanju koncept, Honda zapravo izgleda kao nešto što bi moglo da stigne u proizvodnju.

Električni bicikl koristi Brose elektroniku sa srednjim pogonom. A to znači da Honda nije morala da se bavi razvojem komplikovanih delova već da se fokusira samo na izgled i strukturni dizajn bicikla. Možda smo malo razočarani, imajući u vidu Hondino ogromno iskustvo u proizvodnji motora pa i pogonskih jedinica za Formulu 1, koje su uveliko elektrifikovane.

Honda e-bicikl sa prednjih i zadnjih bešanjem ima SRAM Eagle AKSS opremu, Shimano hidraulične disk kočnice, Fok vešanje napred i pozadi, RockShok Reverb stub sedišta, DT Sviss KSM 1700 točkove i Makkis Minion DHF gume.

Honda je po svemu sudeći htela da napravi visoko funkcionalni bicikl i to off road, a na osnovu prvih utisaka, čini se da je uspela.

„Honda e-MTB koncept proširuje polje mobilnosti u prirodi. Lako se penje uzbrdo uz električnu pomoć, ovaj bicikl nudi novo iskustvo vožnje koje kombinuje zabavu motora i brdskog bicikla. Razvija se kako bi se svima omogućilo slobodnije uživanje u vožnji planinskim stazama”, poručili su iz Honde.