BMW isporučuje automobile bez svih funkcionalnosti zbog nedostatka čipova. Hronična nestašica procesora i dalje traje, a neki proizvođači automobila su toliko očajni da isporučuju nove modele uz smanjenu funkcionalnost.

Tako je BMW promenio dobavljača čipova pa neki njihovi modeli stižu do kupaca bez podrške za Android Auto ili Apple CarPlay, prenosi Automotive News Europe.

Ali ovaj problem bi trebalo da bude samo privremen pa će novi software omogućiti i ove standardne funkcionalnosti. To bi trebalo da se desi do kraja juna, kada će update svim vozilima biti poslat over-the-air, odnosno bežično.

Ako vas zanima koja vozila su pogođena ovom merom potražite “6P1” u kodu automobilu. Navodi se i kako su ova vozila proizvedena tokom prva četiri meseca 2022 godine.

BMW je i ranije imao slična rešenja za problem nedostatka čipova pa je krajem prošle godine kompanija ukinula ekran osetljiv na dodir na nekim modelima.

I drugi proizvođači imaju iste ideje. Recimo Tesla je ukinula USB portove kod nekih modela a Ford kontrolu klime za zadnja sedišta.

Mercedes je jednostavno isporučio vozila bez čipova, pa će kupci morati da odu do servisa na naknadnu ugradnju.