Autonomna taxi vozila su već tu a vi to niste znali. Iako su svi mislili da će Sjedinjene Države i Kalifornija biti lideri u razvoju autonomnih vozila, to izgleda neće biti slučaj a jedna zemlja je tiho već stigla do toga da robotski taxi automobili krstare gradom i preuzimaju vožnje.

U pitanju je naravno Kina a u gradu Šenženu na stotine taxi vozila bez vozača već je na ulicama.

Više kompanija učestvuje u različitim projektima a među glavnima su Baidu, Pony koji podržava Toyota, Weride i Nissan, Auto X i Deeproute koji finansira Alibaba.

Svi već isprobavaju autonomna vozila u realnim uslovima metropole od 18 miliona stanovnika. A od ove nedelje autonomna vozila mogu da učestvuju u saobraćaju bez vozača na vozačkom mestu širom grada, ali pomoćni vozač i dalje mora da bude prisutan u vozilu.

I to je ogroman napredak.

Rešeno je i pitanje odgovornosti. Ako auto ima vozača za volanom, vozač će biti odgovoran za nesreću. Ako je automobil potpuno bez vozača, odgovoran je vlasnik vozila. Ako kvar uzrokuje nesreću, vlasnik automobila može da traži odštetu od proizvođača. I to je to.

Stručnjaci smatraju da nije daleko dan kada ćemo preko aplikacije pozvati taxi koji će sam doći do nas i odvesti nas dalje.

A prednosti toga su ogromne u odnosu na klasičan taxi. Vozila mogu da rade 24 sata i nema troškova vozača.

“Idemo prema budućnosti u kojoj će vožnja robotaksijem biti upola jeftinija od današnje vožnje taksijem”, rekao je izvršni direktor Baidua Robin Li.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime