Nemačka kompanija Daimler, koja proizvodi Mercedese između ostalog, pokreće servir car2go u okviru kojeg se automobili koriste po potrebi. Inovativni projekat bi trebalo da reši saobraćajne gužve i problem sa parkiranjem uz povećanu mobilnost stanovnika velikih gradova u kojima je vlasništvo automobila svakim danom sve skuplje.

Ideja je toliko jednostavna da je genijalna. Korisnici će nakon jednostavne registracije moći da koriste automobile raspoređene po celom gradu, a za svoju vožnju će plaćati 19 centi po minuti bez obzira na kilometražu ili potrošeno gorivo. Za pronalazak najbližeg automobila vozačima će na raspolaganju biti posebni call centar i naravno Internet servis. Nakon korišćenja vozači neće morati da vrate automobil na isto mesto, ali je neophodno da ga ipak ostave na neko od brojnih za to predviđenih mesta. Daimler je organizirao i posebne timove koji će automobile servisirati, čistiti i snabdevati gorivom. Vozačima će biti ponuđena mogućnost da sami doliju gorivo a tako će zaraditi dodatne besplatne minute za korišćenje automobila.

Predstavnici Daimlera očekuju punu komercijalizaciju ovog servira oko 2010. godine. U prvom periodu Daimler je za test fazu svog programa osigurao 50 primeraka Smarta ForTwo koji će biti dostupni samo radnicima Daimlera, ali se uskoro očekuje širenje i na ostale stanovnike grada Ulma.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime