Dosta je bilo malih planova u vašim malim životima! Vreme je da uzmete stvar u svoje ruke i kažete sebi: „Nebo je granica!“ Zato vam donosimo naš Ultimativni vodič – Kako da postanete predsednik Srbije. Saznajte baš sve što će vas zanimati na vašem putu do uspeha!

Pravila igre (teorija)

Za početak, kao budući predsednik Srbije, trebalo bi da se uputite u teorijske osnove. Zato vam savetujemo da odmah pročitate Ustav, a poznavanje zakona i drugih pravnih akata, može da vam bude samo plus. Svaki građanin Srbije može da se kandiduje za predsednika republike, mandat je pet godina a bira se neposrednim tajnim glasanjem.

Kako da pobedite

Fakultet

Samo nemojte da upisujete Pravni fakultet, pošto tako rizikujete da postanete radikal, ili počnete da ličite na Kostu Čavoškog. Ekonomija je sigurica, a dobre ideje su i tehnički faklulteti. Tako ćete imati praktična znanja, ali biti i narodni čovek koji ume sa ljudima. Pogledajte i naš vodič kroz fakultete, koji će vam sigurno pomoći u izboru.

Majčica Srbija

Veoma je važno da se krećete po narodu. Na vreme krenite da obilazite Srbiju, pričate sa ljudima, obilazite domove. Naravno svuda obećajte da ćete im pomoći i da je njihova muka, vaša muka. Ako donesete i neke poklone, uspeh je zagarantovan. Samo nemojte previše da se trudite da im stvarno objašanjavate neke stvari, pošto niko ne voli pametnjakoviće.

Stranka

Najveće šanse da vas izaberu je da budete član velike stranke. Preporučujemo Demokratsku stranku ili Srpsku naprednu stranku. Doslednost je u politici veoma važna. Bitno je da odaberete ideale i držite ih se. Ipak, možete da probate da se kandidujete i kao nezavisni kandidat, ali ćete tako najverovatnije jedino uspeti da vas izaberu za učešće u Farmi, kao Marjana Rističevića.

Sponzori

Sponzori su vam presudni, pošto bez para nema ni kampanje. Nažalost, tu ćete verovatno morati da birate između tajkuna i kriminalaca, ali cilj ne bira sredstva. Uostalom, uvek možete da ih uhapsite kada vas izaberu.

Konvencija

Neposredno pred izbore važno je da napravite veliku izbornu konvenciju. Na njoj ćete potrošiti pare od sponzora, zaseniti predsednika stranke i prelomiti glasače da zaokruže vaše ime na listiću. Ako uspete da dovučete i nekog stranca tim bolje po vas. Naravno, ne zaboravite da u govoru dokačite i vaše najveće političke protivnike. Glasači vole niske udarce i pikanterije iz biografija.

Knjige koje će vam ponoći


Makijeveli – Vladalac

 Vladalac je Biblija za sve koji žele da se bave politikom. Tu vam je objašnjeno baš sve što će vam trebati. Osnovna ideja je – Cilj ne bira sredstva. Samo pazite da ne postanete diktator u slobodno vreme.


Dobrica Ćosić – Kompletna dela

 Da znate šta i kako ne treba da radite. Ćosić je čovek čiju ideologiju mnogi smatraju odgovornom za sve nedaće srpskog naroda. Pročitajte njegova zbirna dela da biste znali gde su drugi pre vas pogrešili.


Sun Cu – Umeće ratovanja

 Ne, to ne znači da vam savetujemo da započnete novi rat, već je neophodno da ove univerzalne principe primenite u političkoj borbi. Pobedite neprijatelje iz drugih stranaka proverenim metodama.


Kada pobedite – Nadležnosti (i objašnjenja za svako)


1. Predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu

Šta to zapravo znači: Putovaćete po svetu, gde će vas slikati kamere kako pričate sa drugim važnim državnicima. Nažalost, nećete videti mnogo od tog sveta, a umesto zabavnih tema moraćete sa drugarima predsednicima da pričate o baš ozbiljnim stvarima, i uglavnom se pravdate za sra*a koja su napravili vaši građani širom Evrope, što i nije tako kul kao što deluje na prvi pogled.

2. Ukazom prograšava zakone u skladu sa ustavom

Šta to zapravo znači: Moraćete da potpisujete zakone koje su izglasali oni lezilebovići iz Skupštine. Čak iako vam se neki zakon ne dopada, ako ga oni ponovo izglasaju, moraćete da ga odobrite. Poznajući neke od poslanika, ova ideja nam se uopšte ne dopada.

3. Predlaže kandidata za predsednika Vlade

Šta to zapravo znači: To vam znači da ćete morati da predložite za premijera predstavnika stranke koja je osvojila najviše glasova na izborima. Ako se setimo predhodnog premijera, samo zbog ove dužnosti nećete moći da spavate danima.

4. Predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija

Šta to zapravo znači: Isto kao i predhodno, samo više puta.

5. Postavlja i opoziva ambasadore

Šta to zapravo znači: Ambasadori su ustvari dobra ideja. Svi ih zovu ekselencijo, putuju i velike su face. Jadni predsednik će samo da ih šalje u sve te lepe zemlje i kaje se što nije otišao u diplomate.

6. Prima akreditivna i opozivna pisma stranih ambasadora

Šta to zapravo znači: Isto kao i predhodno samo sa stranim ambasadorima. Jedino što dobijate od svega ovoga može da bude – zavist.

7. Daje pomilovanja i odlikovanja

Šta to zapravo znači: Da ćete kao predsednik morati da ponekada pomilujete osuđenike i odlikujete ugledne građane. Drugo i nije loše, ali ako znamo kakvi su nam građani ni tu nismo baš oduševljeni.

8. Vrši i druge poslove određene Ustavom

Šta to zapravo znači: Ne, to ne znači da će moći da sedi na terasi predsedništva i pijucka espreso, već znači da će predsednik morati da obilazi društveno važna mesta, pomaže građane i daje primer svima ljubazno se smeškajući sve vreme.

9. Komanduje vojskom

Šta to zapravo znači: Da će morati da nahrani 30.000 vojnika i pritom se pita da li neko od njih u slobodno vreme u svojoj kasarni ne čuva nekog od haških optuženika ili ima neki drugi destruktivan hobi poput organizovanja vojnog puča…

Ok, shvatili ste da nadležnosti i ne obećavaju previše. Ipak to je teorija, možda je u praksi malo bolje?

Praksa & Prečice

Da biste se uputili u svetlu budućnost, potrebno je da poznajete istoriju. Najpoznatiji predsednik Srbije je Slobodan Milošević. Prvo pa muško. On je vladao od 1989. do 1997. godine i za to vreme ostavio traga u istoriji. Nažalost, zbog tog traga, generacije u Srbiji i okolnim zemljama i dalje osećaju tužne posledice. To vam dakle i nije neki uzor. Aktuelni predsednik je Boris Tadić koji je izabran 2008. godine. On može da vam posluži kao dobar uzor, samo tako rizikujete da brzo osedite.

Umesto toga, uvek možete da se opredelite za prečice i populizam. To znači da ćete ljudima pričati ono što žele da čuju i zamlaćivati ih idejama i nebeskom narodu, majčici Srbiji i odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Možda ćete tako brzo steći popularnost, ali dugoročno gledano glasači će prepoznati da tu nešto baš i nije ok i zaboraviti na vas kao hleb od juče ili kao recimo na Koštunicu.

Sledeći izbori su 2012. godine, pa se spremite, a do tada možete da vežbate čitanje zakletve, možda vam zatreba. I ne zaboravite našu predizbornu poruku: "Putujte Evropom!"

1 KOMENTAR

Comments are closed.