10 godina na sceni. Šta se promenilo od tada?

Ponekad mi se čini da se promenilo sve, a ponekad tako malo – ili čak ništa. Pre deset godina, prvi put sam sa svojom demo-grupom u pravom studiju snimio pesmu koju je neki broj ljudi čuo preko neta i iskomentarisao kao dobru; danas je toga daleko više, ali sa time je i broj onih koji kažu da to sve, naravno, ništa ne valja – takođe narastao. Sa druge strane, tada smo radili muziku kakva se nama dopadala i niti su nas pohvale lansirale u nebesa, niti su nas pokude nabijale u podrum – radili smo kako smo verovali da treba. To je ostalo totalno isto do dana današnjeg.

6. novembra je koncert u SKC, šta da očekujemo?

Vožnju kroz pesme sa dosadašnja tri albuma, predstavljanje nekih od pesama sa novog, osvrtanje na čitav taj period i ljude sa kojima smo imali čast da sarađujemo… i, naravno, mnogo skakanja, piva i pražnjenja energije, a bez da se lomi grad. Kud ćeš bolje.

Ko će biti gosti na koncertu?

Tu su naši drugari Suid i Solow, sjajni pesnici i emsijevi. Sudi je nedavno objavio svoj drugi studijski album, dok je Solow prava nova nada – u onom ozbiljnom, a ne izlizanom smislu te fraze. Takođe, tu je i drugar Kandžija iz Osijeka sa svojim bendom. Mnogo lud lik. A tu je i bend Iskaz iz Pančeva, naši dugogodišnji drugari – da sam sa curama podelio onoliko kreveta koliko sam s njima podelio bina, gde bi mi bio kraj.

 

Svaki posetilac će uz kupljenu kartu dobiti na poklon novi, četvrti album "Deca & Sunce"? Ko nije čuo, kakav zvuk nam donosi?

Nije čuo niko osim naših najbliskijih prijatelja, ali od svih njihovih komentara najdraži mi je ovaj: "Toliko se kroz pesme vidi koliko ste dugo družina i koliko se poznajete. Prava ortačka ploča!" Ovo je prvi put da je album potpisan sa "Marčelo & Fileri" i jako smo ushićeni zbog toga! To je nešto što smo dugo želeli da uradimo.

Kako ocenjuješ muzičku ali i art scenu u Srbiji danas?

To je rabota kritičara. Nama je drago da mi tu imamo svoje mesto i da smo ga do sada valjano branili.

Baviš se društvenim temama, šta misliš o dešavanjima u Srbiji poslednjih dana?

Tja. Mogao bih i ja da podviknem onu "…najoštrije osuđujem!" floskulu, koju ovih dana svi redom papagajski deklamuju, ali dok to ne bude podviknuo neki sudija – sviraćemo u čabar.
 
Šta nam spremaš posle koncerta?

Do kraja godine, pozorište "Dadov" postaviće predstavu rađenu po mom romanu "Zajedno sami", trenutno radim i na tome. Naravno, bavićemo se i daljim promovisanjem albuma, a tu su i novi brojevi edicija stripa "Dilan Dog" koje uređujem. I jedno pošteno spavanje, ako uhvatim vremena.

Da li radiš na novim knjigama?

Skiciram. Zasukaću ozbiljno rukave sledeće godine, što se toga tiče.
 
Tvoja poruka mladim kreativcima?

Hm. Ovako: "Koliko god se činilo da ćete biti prihvaćeniji od strane društva ako oborite ili zapalite kontejner u "Srpskih vladara", nemojte to da činite. Jer ako ste već birali da se bavite kreativnim poslom u Srbiji, ti objekti bi mogli da vam budu i menza jednog dana." A može i: "Ko tebe kamenom, ti njega ničim, jer leba nemaš." Šalu na stranu, poruka kreativcima je samo jedna: "Budite i ostanite nepotkupljivi, čak i ako se prethodne dve fraze obistine."

1 KOMENTAR

Comments are closed.