Dolazi nova radna sezona, novi izazovi, pobede i porazi. Ako ste rešili da ove jeseni svima pokažete ko ste i šta ste a pritom se bavite nekim kreativnim poslovima onda će vam trebati saveti najboljih. Zato je tu Frederic Beigbeder, Francuz i totalni car čije knjige u Srbiji štampa mlada izdavačka kuća Booka. Beigbeder je radio u najvećim marketinškim agencijama, a onda je počeo da piše knjige. Pre nego što pronađete neku u vašoj knjižari pročitajte:

Deset zapovesti jednog kreativca:

1.
Dobar kreativac se ne obraća potrošačima, nego onim osobama u Parizu koje bi mogle da ga zaposle (direktorima dvadeset najboljih reklamnih agencija). Samim tim, odneti nagradu u Kanu ili Klubu AD je mnogo važnije nego osvojiti parčiće tržišta svog klijenta.

2.
Najbolja je prva ideja, ali uvek treba zahtevati tri nedelje krajnjeg roka pre nego što se išta predstavi.

3.
Reklama je jedini posao u kome ste plaćeni za lošije obavljen posao. Kad predstaviš genijalnu ideju, koju naručilac hoće da upropasti, seti se svoje plate, pa sklepaj neko sranje po njegovom diktatu za trideset sekundi, i dodaj palme u story-board da bi mogao da odeš na snimanje filma nedelju dana u Majami ili Kap Verde.

4.
Uvek kasni na sastanke. Kreativac koji stiže tačno na vreme ne uliva poverenje. Kada uđe u salu u kojoj ga svi čekaju 45 minuta, nikako ne sme da se izvini, već treba da kaže: “Dobar dan, imam da vam posvetim svega tri minuta.”
Ili citirati Rolana Barta: “Ne prodaje san, nego razum” (ili manje šik varijanta: citat “Ružno se ne prodaje” Rejmonda Loevija). Klijent će reći da uloženi novac mora da im se isplati. Ali ne treba zaboraviti da naručioci dolaze u agencije jer su nesposobni da stvore ideju, da zbog toga pate i ljute se na nas. Zato kreativci treba da ih prezru: brend menadžeri su mazohisti i ljubomorni. Plaćaju nas da bi smo se ponizili.

5.
Kad ništa ne pripremiš, pričaj poslednji, i ponovi ono što su drugi rekli pre tebe. Onaj ko je poslednji pričao, bio je u pravu, tako je na svakom sastanku. Nemoj nikada da zaboraviš da je cilj jednog sastanka pustiti druge da se žale.

6.

Razlika izmedju seniora i juniora je u tome što je senior bolje plaćen i radi manje. Što si više plaćen, više te slušaju, a manje pričaš. U ovom poslu, što si važniji, više treba da ćutiš – jer, što manje pričaš, više te smatraju za genijalca. Naravoučenije: da bi prodao ideju Kreativnom direktoru, kreativac mora sistematski da uverava kreativnog direktora da je upravo on taj koji je došao na nju. Da bi u tome uspeo, treba da počne svoju prezentaciju rečenicama tipa: “Dobro sam razmislio o onome što si mi rekao juče…”, ili “Ponovo sam razmotrio onu tvoju ideju od pre neki dan…”, ili pak: “Vratio sam se na tvoju početnu ideju”, iako, razume se, Kreativni direktor nije ništa rekao juče, niti je imao ideju pre neki dan, a još manje početnu ideju.

6 bis.
Drugi način raspoznavanja juniora od seniora: junior priča smešne viceve kojima se niko ne smeje, dok senior izvaljuje neduhovite imbecilnosti na koje se svi smeju.

7.
Gaji odsutnost, dolazi u kancelariju oko podneva, nikad ne odgovaraj na “Dobar dan”, za ručak odsustvuj po tri sata, budi nedostupan na telefonu. Ako ti upute i najmanji prigovor, reci: “Kreativac nema radno vreme, ima samo rokove.”

8.
Nikad ne pitaj nikog za mišljenje o kampanji. Ako nekoga pitaš za mišljenje, taj će ti ga UVEK dati. A kada ga jednom da, NEMOGUĆE je da ga ne uzmeš u obzir.

9.
Svi rade posao svog predpostavljenog. Stažista radi posao copywritera koji obavlja posao Kreativnog direktora koji obavlja posao Direktora. Što si važniji, manje radiš (vidi 6. zapovest). Zak Segala je živeo dvadeset godina na račun “Snage iz potaje” (aluzija na slogan predsedničke kampanje Fransoa Miterana), formule Lona Bluma koju su obnovila dva kreativca iz njegove agencije kojih se niko ne seća. PREBACI sav posao stažisti: ako njegov rad nailzi na dopadanje, pripisaćeš sebi zaslugu; ako ne valja, on će dobiti otkaz. Stažisti su novi robovi: nisu plaćeni, možeš da ih delješ i oblikujes prema svojoj volji, možeš ih otpustiti preko noći, oni idu po kafu, služe kao pokretne fotokopir mašine, za jednokratnu su upotrebu, isto kao i BIC žileti za brijanje.

10.
Kad ti kolega kreativac prikaže dobro urađen oglas, nemoj nikako da pokažeš svoje divljenje prema njegovom izumu. Treba mu reći da mu je oglas veliko sranje, da s tim neće ništa prodati, ili da je zastareo, već viđen milion puta, ili da ga je maznuo nekoj staroj engleskoj kampanji. A kad ti pokaže loš oglas, reci mu “obožavam ideju”, i pretvaraj se da mu zavidiš.