Gledali smo Svetski rat Z, čekamo novu sezonu Walking Dead a zombiji se sve češće pojavljuju na našim ekranima u poslednje vreme.

Pa da li ste se nekada zapitali da li je zaista moguće da se dogodi zombi apokalipsa?

Mikrobiološkinja i autorka SF knjiga Joan Slonczewski, sa Kenyon College iz Ohaja objašnjava moguće scenarije.

Niko ne očekuje da će mrtvi zaista ustati. Ipak, poznati su nam neurotropski virusi koji napadaju naš mozak izazivajući agresivno i bizarno ponašanje.

"Iskreno, mogu da zamislim pojavu novog virusa koji bi isključio više moždane funkcije i izazvao stanje u kome bi zaražene osobe imale potrebu da jedu tuđe mozgove", kaže Slonczewski za National Geographic.

"Već sada znamo za neke viruse koji su prilično zastrašujući, recimo besnilo", dodaje  Kartik Chandran sa koledža Albert Einstein.

U mnogim SF pričama, zombi virus je nastao od besnila.

Što i nije čudno, jer im je zajedničko da se prenosi ugrizom. Kada uđe u organizam, virus putuje do mozga a ljudi i druge životinje počinju da se ponašaju čudno pa i da grizu sve oko sebe.

Kako bi se pojavio zombi virus?

Naučnici kažu da bi to moglo da se dogodi ukoliko bi se dva virusa ukrstila.

Virusi funkcionišu tako što kopiraju svoj genetski materijal u naše ćelije. A ako bi se tu našla dva virusa istovremeno moguće je da se deo genetskog materijala prenese sa jednog na drugi. To je bio slučaj sa virusom HIV-a kod majmuna. Drugi način je mutacija samog virusa, što se dešava sa virustom gripa. Dakle moguće je u teoriji da se pojavi novi smrtonosni virus koji bi izazvao apokalipsu, slažu se naučnici.

Ipak, pre nego što počnete da panišite i poručite stvari za preživljavanje apokalipse zapamtite da nisu svi virusi loši. Slonczewski kaže da ima više onih koji nam koriste. Neki su čak ključni za naše preživljavanje pošto pokreću imuni sistem i spašavaju nas drugih bolesti.

Oni su takođe važni za kompletan život na zemlji zato što konstantno mešaju genetski materijal između vrsta.

"Moram da kažem da smo mi tu ipak od sporedne važnosti. Ova planeta zapravo pripada mikrobima", zaključuje Chandran.

E to će nas baš opustiti…