Ovih dana je u Srbiji aktuelna tema oko novog Bus Plus sistema za plaćanje karata i evidenciju putnika i vozila u beogradskom gradskom prevozu.

Borci za privatnost su se odmah pobunili, ukazujući da će neko imati informaciju o kretanju svih građana sa personalizovanim karticama. Predstavnici grada su to potvrdili ali i rekli da će preciznije odrediti kada i kako će se brisati svi ti podaci, uz informaciju da je sve to urađeno za benefit građana.

 

> Kako vas Facebook prati?

Dakle, privatnost je veoma važna a uz to može lako može da bude ugrožena. Samo gde nas još prate?

Recimo autoru teksta konstantno stižu personalizovana poruka od banke sa tačnim podacima na temu deviznog računa i usluge koja bi mogla da mi bude zanimljiva. I jeste! Ok, direktni marketing možda nije baš strašan, ali čitajte dalje.

Hajde da pogledamo kakva je situacija na Internetu gde svi mi provodimo sve više vremena.

Da li znate da recimo Facebook nikada ne briše profile i da slike čak i koje ste obrisali zauvek ostaju na serverima? Neki stručnjaci čak spekulišu da Facebook pravi bazu ljudi koji nikada nisu ni imali nalog na ovoj mreži, samo na osnovu podataka njihovih prijatelja, koji postavalju i njihove podatke online. Pročitajte ovde kako vaš Facebook još prati. Zastrašujuće zar ne?

Da li ste možda primetili da vam Google nudi oglase tačno na osnovu onoga što tražite ili imate u porukama Gmaila?

Ali ni to nije sve, zato što se na Internetu sve prati i sve zna.

Kompanije poput Facebook-a su toliko moćne, velike i značajne pre svega zbog neverovatne sposobnosti da prikupljaju vaše privatne informacije. I onda ih po potrebi prodaju kompanijama, oglašivačima, marketing ekspertima, političarima i zapravo svima koji hoće da plate.

Profesor sa Univerziteta Pensilvanija Joseph Turow objašnjava kako vas prate svakog dana u ovom digitalnom svetu koji polako ali sigurno osvaja vaše živote.

"Sajtovi, oglašivači i mnoge druge kompanije i institucije prate svaki vaš klik na Internetu. Čak i naše društvene veze, poruke i komentare prate, snimaju i vrlo precizno analiziraju. Na sve više načina, automatski algoritmi će donositi sve više zaključaka o vama, vašim interesovanjima i željama. Upravo nNa osnovu toga se menjaju i oglasi i ponude za vas koje možete da vidite svuda na Internetu i za koje mislite da su se tu slučajno našle", objašnjava profesor.

 

> Kako internet mreže manipulišu vašom psihom?

"U bliskoj budućnosti poslovna logika koja pokreće personalizovane poruke će sasvim promeniti naš doživljaj sveta, onog što nas okružuje pa i nas samih. Takođe vlade država mogu da koriste iste podatke za prikljupljanje različitih podataka", kaže profesor Turow.

Dakle, budite sigurni da vas prate! Oni čak znaju da sada čitate ovaj tekst, možda znaju i šta ćete uraditi sutra, za koga ćete glasati ili poželeti za Dan zaljubljenih.

Ali ni to nije sve. Kompanije usavršavaju metode za praćenje čak i vaših "offline" aktivnosti. Ukrštanje različitih podataka, recimo sa kreditnih kartica i vaših podataka sa Interneta može da pruži veoma mnogo podataka o vama. Da li pušite ili se bavite sportom, da li putujete, da li ste u vezi, šta zapravo volite… To su sve pitanja na koja neko ima odgovor!

I šta da se uradi?

Verovatno ništa, ali je važno da znate pravila igre, kako biste mogli da donesete što je moguće pametnije odluke u vašem interesu, pogotovo po pitanju kupovina, navika i odavanja vaših privatnih informacija.

Lepo mi kažemo da je Bus Plus malo dete. Osim ako neko ne ukrsti te podatke sa onim sa vašeg fejs profila i računa iz banke…

Dobrodošli u vrli novi svet!

1 KOMENTAR

  1. Може ли једна конструктивна критика?
    Молим Вас, драги новинари, држите се српског језика – професор на српском не може да буде Turow већ искључиво Туроу. Заштићена имена као Гугл или Фејсбук могу бити искључиво као таква написана у курзиву или под наводницима, мада уопште не видим разлога зашто их не бисмо писали по српски, као што смо то радили са свим осталим страним називима деценијама. Жао ми је ако је је неко навикао другачије!

Comments are closed.