Ruski naučnici su posle 20 godina kopanja uspeli da dođu do površine zagonetnog jezera Vostok. Ono se nalazi ispod četiri kilometra leda na Južnom polu i Antarktiku. Ono što je posebno interesantno u celoj priči je da ovo izolovano jezero najmanje 20 miliona godina nije bilo u dodiru sa ostatkom sveta, pošto je bilo zaštićeno ledom.

Voda u njemu je toliko čista da na planeti Zemlji danas ne postoji takav uzorak, a kiseonika ima nekoliko puta više nego danas.

Upravo zato naučnici veruju da se u jezeru Vostok nalaze neotkriveni oblici života, ili nešto drugo što niko ne može ni da pretpostavi.

 

> Tajni ruski projekat donosi besmrtnost za 10 godina?

Ukoliko bi ovo otkriće dokazalo postojanje živih bića, to bi mogao da bude ključni dokaz da i van Zemlje postoji život. Recimo, na jupiterovom mesecu Evropi, gde postoje slični uslovi, sa okeanom slatke vode ispod ledenog pokrivača. Upravo to je mesto gde istraživači svemira smatraju da je realno da postoji život.

Ruski istraživači su prekinuli bušenje na dubini od 3.786 metara kada su doprli do površine jezera, zbog temperature od minus 90 stepeni, ali su uzorci vode poslati na ispitivanje.

"Jednostavno, ne znamo šta nas dole čeka", rekao je Valerij Lukin, šef ruske Antarktičke ekspedicije.

Ali, da će otkrića biti spektakularna govore već prvi podaci.

Uzorak leda veoma blizu jezera do koga su nedavno stigle sadrži mikoroorganizme. Naučnici su u njiima izolovali gen koji karakterističan za žive organizme od pre pola miliona godina!

 

> Kako izgleda evolucija u praksi, odnosno koliko bi vam trebalo da evoluirate u nešto bolje?