Da li ste samo primetili koliko se svet promenio? Inovacije, kreativnost i nove ideje na svakom koraku. Ko se najbolje prilagodi promenama biće mu i najlakše kako na poslu tako i u privatnom životu.

A da li znate da kreativnost i inovativno razmišljanje mogu da se nauče? Pročitajte 9 proverenih trikova kako da budete stvarno bolji od ostalih u poslu kojim se bavite.

Počnite ranije

Kreativnost nije samo trenutak u kome se pojavi genijalna ideja. Zapravo je to naporan rad na usavršavanju različitih informacija koje ste skupili. Zato je važno da počnete na vreme da se bavite idejama. Kada shvatite da ste u problemu već je kasno za promene. Zato počnite na vreme čak i kada vam na nekom polju ide sasvim dobro.

Iz ugla potrošača
Naučite da posmatrate svet iz ugla potrošača, kupaca i korisnika. Ali, nemojte da pravite istraživanja, pošto ni oni sami ne znaju šta žele, kao što je govorio Steve Jobs. Na vama je da im pomognete da otkriju to.

Posmatrajte

Gledajte obične ljude kako biste shvatili šta im je potrebno. To je recimo radio legendarni Akio Morita, prvi čovek korporacije Sony pre nego što je izmislio Walkman. Sedite u kafić i samo posmatrajte.

Kopirajte

Dobri umetnici kopiraju, najbolji kradu! To je rekao čuveni Pablo Pikaso, a upravo to bi trebalo i vi da uradite. Slobodno skupljajte tuđe ideje, prilagodite ih, pomešajte zajedno. To je najlakši put za pravu kreativnost i inovativnost.

Aktivno tražite ideje

Radite na tome. Pričajte sa kolegama, korisnicima, običnim ljudima. Sve pitajte za ideje i mišljenje. Tražite inspiraciju svuda. Savetujete se sa decom, ona često imaju sjajne ideje.

Grešite

Put to uspeha vodi preko neuspeha. To znaju svi koji su uspeli. Zato nemojte da se plašite da kažete da su vam ideje pogrešne. Ako se bavite kreativnošću i inovacijama sasvim je normalno da nekada udarite glavom o zid.

Mislite drugačije

Steve Jobs je umeo da razmišlja drugačije. Neka vam to bude cilj. Sećate se one anegdote o biznismenu koji dođe u afričku zemlju da prodaje cipele. Kada vidi da niko ne nosi cipele on odustaje. A onda dolazi njegov konkurent i kaže – hej ovde niko ne nosi cipele, šaljite mi sve što imate.

Ubedite ih

Odlični kreativci su i odlični prodavci. Važno je da vašu ideju prodate. Postavite koncept tako da se dopadne ljudima i uradite sve da ih ubedite da je najbolji. Korisite slike i fokusirajte se na potrošače.

Mali ciljevi

Umesto da se zaluđujete dalekim nerealnim ciljevima, postavite sebi male planove. Kada ih ostvarite to će vam dati samopouzdanje ali i olakšati put ka vrhu.
 

Ako vam nije dovoljno, pročitajte i kako da unapredite kreativnost.