Ok, spremili ste ranac sa foto aparatom, kupili jeftine karte preko Wizza i neka nova zabavna destinacija u Evropi vas čeka ove zime? Onda imamo par saveta za vas kako da se ne izgubite u velikim gradovima.

Mobilni

Najlakše je ako imate mobilni telefon sa GPS prijemnikom. Instalirajte mape i iskoristite njegovu navigaciju da vas izvuče iz neprilike. Ali, ne zaboravite da isključite data servise u roamingu kako ne biste napravili račune od par hiljada evra.

Mapa

Uvek i baš uvek nosite mapu sa sobom. Ako dolazite autom, obavezno obeležite olovkom mesto gde ste parkirali kako posle ne biste rizikovali da ne možete da ga nađete.

Satelitske antene

Dobra stvar kod satelitskih antena je što su uvek okrenute ka jednoj tački. Pogledajte ih i onda na osnovu toga pronađite vaš pravac kretanja.

Crkve

Oltar je u crkvama uvek okrenut ka istoku a ulaz je dakle na zapadu. Uz to su obično i veoma visoke pa možete po njima da se orijentišete.

Ljudi

Ako stvarno nemate pojma gde ste, pratite masu ljudi. Oni će vas dovesti do centra, stanice metroa ili nekog drugog velikog trga ili značajnog mesta odakle ćete se lakše snaći.

Putevi

Posmatrajte puteve i ulice. One su nastajale kao i grad, što znači da vode od centra ka periferiji. Uočite pravilnost i pronađite velike ulice koje će vam olakšati snalaženje i koje sigurno vode ka centru.

Oblaci

Oblaci po pravilu idu iz pravca zapada ka istoku, ali najbolje je da kada stignete u neki grad zapamtite u kom smeru se oni kreću tog dana.

Pitajte
Na kraju naravno, pitajte! Ljudi su najčešće u celoj Evropi veoma ljubazni i rado će vam pokazati pravac i objasniti gde ste.