Večeras je Noć veštica! Sada vam objašnjavamo sve što vas je zanimalo a niste imali koga da pitate.

Svake godine na veče 31. oktobra širom sveta se obeležava Noć veštica. Pravoslavna, baš kao i katolička crkva ovaj praznik osuđuju ocenjujući da se radi o paganskim običajima.

To ipak ne bi trebalo da vas spreči da se večeras prerušite u neke strašne kostime i napravite žurku sa bundevama.

Kako je sve počelo

Predanje kaže da koreni obeležavanja Noći veštica vode još od Kelta koji su 1. novembra slavili početak nove godine. Oni su verovali da se mrtvi tada vraćaju na Zemlju. Kako bi ih izbegli pravili su buku i stavljali strašne maske. Ostavljali su im hranu ispred ulaznih vrata kako bi otišli u miru. U tome se krije i tajna načina na koji se Noć veštica danas obeležava.

Bundeve

Običaj seckanja budneva u strašne oblike potiče iz 16. veka, a navodno je mitski kovač Jack prvi to uradio. Legenda kaže da je Jack umro, pa ga nisu primili u Raj zbog grešnog života, a ni đavo nije hteo da ga pusti u pakao pošto je i njega prevario. Ipak, on mu je dao malo žara koji je onda stavio u bundevu. Od tada je ona simbol proklete duše koja luta između svetova.

Halloween

Reč Halloween kako se ovaj praznik zove na Engleskom ipak potiče od reči "All-Hallows-Evening" (veče uoči crkvenog praznika Svih svetih).

Danas

Noć veštica se danas slavi žurkama sa maskama, rezbarenjem bundeva u strašne oblike. Deca idu od kuće do kuće tražeći slatkiše uz uzrečicu " Trick or treat" ( Časti ili ćeš dobiti psinu ). Sad sve znate buahahahaha…